Članak

Poziv primio – nije došao

18. Novembra 2013.00:00
Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jozo Brico nije se pojavio pred Okružnim sudom u Doboju, gdje se trebao izjasniti po optužnici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

This post is also available in: English

“Optuženi je uredno pozvan. Imamo dopis Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske da je 10. jula 2013. optuženom uručen poziv koji je uredno potpisao”, kazao je sudija za prethodno saslušanje Mladen Ružojčić.

On je dodao da će datum novog ročišta biti naknadno određen “nakon što se obezbijedi prisutvo optuženog”.

Okružna tužiteljica Željka Radović zatražila je da Sud optuženom odredi pritvor i raspiše međunarodnu potjernicu, jer, prema podacima iz istrage, Jozo Brico nema prijavljeno prebivalište na predratnoj adresi u Derventi.

“Pošto je uredno primio poziv, očigledno je da se neće odazvati, a BiH i Republika Hrvatska nemaju sporazum o izručenju svojih državljana”, rekla je Radović.

Branilac optuženog po službenoj dužnosti Branko Ristić naveo je da je ovaj zahtjev Tužilaštva preuranjen, jer je optuženi prvi put primio poziv i ne znaju se razlozi zbog kojih se nije pojavio.

Odluka o zahtjevu Tužilaštva bit će naknadno donesena.

Jozo Brico optužen je da je, kao pripadnik 103. derventske brigade HVO-a, stražar i upravnik logora, tukao protivpravno zatvorene civile u Domu JNA, vojnom hangaru “Rabić”, Osnovnoj školi Poljari, tvornici “Silos” na području Dervente i u skladištu robne kuće u naselju Tulek u Bosanskom Brodu.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English