Članak

Borba za komadić zraka

13. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Vogošći, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je čuo kako izvjesni Mongo maltretira i tjera zatvorenike da se oralno zadovoljavaju.

This post is also available in: English

Mensur Šahbegović, koji je živio u Vogošći, uhapšen je 11. juna 1992. i odveden sa komšijama u policijsku stanicu.

“Odatle smo nakon ispitivanja prevezeni kombijem u ‘Kod Sonje’. Mirsada Zilića, koji je imao amajliju, pretukli su, a ja sam molio da ga puste, jer je imao epilepsiju”, kazao je Šahbegović i dodao da ih je tu primio upravnik Branko Vlačo.

Smješten je isti dan u “Bunker”, gdje posebno pamti dešavanja iz 12. juna.

“Neko je ubacio suzavac u ‘Bunker’. To je bila agonija, borba za komadić zraka”, rekao je svjedok.

On je ispričao kako je u “Bunker” došao izvjesni Mongo, koji je Branka Vlaču pitao da li je kod nas pronađeno oružje. Vlačo mu je kazao da nije i da je u pitanju “čišćenje naselja”, a potom je Mongo izveo dvojicu zatvorenika.

“Čuli smo kako jednog tjera da pravi salto. Čuje se tupi udarac. Pa ponovo, a potom ih je tjerao da se oralno zadovoljavaju”, prisjetio se Šahbegović i dodao kako je sve to čuo kroz vrata “Bunkera”.

Svjedoka je izdvojio Mongo, kojeg pamti kao nižeg mladića sa Ilidže, sa naušnicom i heklerom.

“Udario me drškom pištolja ispod oka i po glavi. Čizmom mi je otkinuo ušnu resicu. Davio me kablom”, prisjetio se Šahbegović i dodao kako je potom Mongo imao verbalni konflikt sa Vlačom.

U međuvremenu, svjedokova majka je intervenisala kod komšije Mile za puštanje Šahbegovića. Vlačo ga je odvezao u Dom zdravlja u Vogošći, gdje mu je pružena prva pomoć, a potom je pušten kući. U logoru je proveo 24 sata.

Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila, koji su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH, Osman Đogić iz sela Vranjak, naveo je kako je i prije samog hapšenja bio u radnoj obavezi, koju mu je odredio Branko Vlačo. Svjedok je kazao kako je otprilike u junu odveden u “Planjinu kuću”, gdje je premlaćen, jer je dva dana ranije pobjegao iz sela.

Iz logora su vođeni na radove i u živi štit na Žuči, gdje je svjedok i ranjen.

“Mlađo Vlačo je bio tu i rekao da nas vode u ambulantu”, izjavio je Đogić i dodao kako su taj dan neki zatvorenici poginuli.

Tužilaštvo je ustvrdilo da je svjedok umjesto na Mlađu Vlaču, mislio na Branka Vlaču.

Vlačo je optužen i da je od maja do novembra 1992. godine učestvovao u širokom i sistematičnom napadu srpskih snaga usmjerenom protiv civilnog stanovništva, te da je silovao jednu žensku osobu.

Na današnjem ročištu, iskaz je trebala dati i žrtva silovanja, ali nije, zbog trećeg moždanog udara koji je doživjela. Tužilaštvo je kazalo da ukoliko ova žrtva ne pristupi u sudnicu, postoji mogućnost odustajanja od ove tačke optužnice.

Suđenje se nastavlja 20. novembra.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English