Članak

Vlačo osuđen na 15 godina

4. Jula 2014.00:00
Sud BiH osudio je Branka Vlaču na 15 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vogošći.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Vlačo od maja do 21. oktobra 1992. učestvovao u širokom i sistematičnom napadu Vojske Republike Srpske (VRS) na nesrpsko stanovništvo na području općina Vogošća, Ilijaš i Centar, te da je bio učesnik u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa ovih općina.
Vijeće je prihvatilo tezu Optužbe da je Vlačo, kao upravnik logora u Vogošći, imao diskriminatornu namjeru prema civilima koji su nezakonito zatvoreni u logore “Planjina kuća”, “Nakina garaža” i “Bunker”.
On je proglašen krivim za uspostavljanje logora “Bunker”, u kome su zatvoreni civili boravili u nehumanim uslovima, ležeći na betonu i vršeći nuždu u jedno bure smješteno unutar logora. Sa muškarcima u “Bunkeru” bila je zatvorena i jedna žena.
Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je kazala da su zatvorenici mučeni i prisiljavani na prinudne radove, te odvođeni u živi štit, odakle se mnogi nisu vratili.
Kako je Kreho dodala, Vlačo je lično u objektu “Kon-tiki” prilikom ispitivanja zatvorenika fizički zlostavljao Ferida Čuturu, te dozvolio ostalim stražarima da zlostavljaju Asima Šehića, Eseta Muračevića i Zahida Baručiju.
“Prilikom odvođenja na prinudne radove u fabriku ‘Pretis’ smrtno je stradao Nedim Pandžić”, rekla je Kreho i dodala kako je Vlačo i nakon saznanja o pogibiji zatvorenika, koje je upisivao u biltene, nastavljao da odobrava odlazak zatvorenika na radove i njihovo slanje u živi štit.
Kreho je kazala da je Vlačo kriv i za zlostavljanje i tjeranje dvojice zatvorenika na seksualni čin, zbog čega su oni zadobili tjelesne povrede i duševnu patnju.
Vlačo je proglašen krivim i za zlostavljanje zatvorenika u logorima “Planjina kuća” i “Nakina garaža”, gdje je, između ostalog, fizički zlostavljao zatvorenike Avdu Durmića, Hilmu Šehića i Mirsada Ljevu.
Vijeće je poklonilo vjeru svjedocima “A”, Mensuru Pandžiću, Feridu Čuturi, Asifu Šehiću, Neziru Šehiću i drugima, ali nije pronašlo posebne olakšavajuće okolnosti zbog kojih bi umanjilo visinu kazne.
Vlačo je, prema odluci Vijeća, oslobođen po četiri tačke optužnice, koje se, između ostalog, odnose na tjeranje zatvorenika na izmještanje bombe “krmače”, te ubacivanje suzavca u “Bunker”.
Vijeće je odbacilo dvije tačke optužnice od kojih je Tužilaštvo odustalo, a u pitanju je silovanje jedne ženske osobe, kao i nestanak lica iz “Planjine kuće” u ljeto 1992.
Prema izlaganju predsjedavajuće Kreho, Tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo udruženi zločinački poduhvat, kao ni da je Vlačo bio njegov učesnik.
Vlači je produžen pritvor, a na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.
Bosni i Hercegovini je Vlačo 2012. izručen iz Crne Gore, a suđenje mu je počelo godinu dana nakon toga.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English