Članak

Vlači 13 godina zatvora

14. Maja 2015.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH smanjio je kaznu Branku Vlači osudivši ga na 13 godina zatvora za zločine počinjene na području Vogošće kod Sarajeva.

This post is also available in: English

Vlačo je bio osuđen na 15 godina jer je 1992. učestvovao u napadu Vojske Republike Srpske (VRS) na nesrpsko stanovništvo na području Vogošće, Ilijaša i Centra, te za učešće u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Proglašen je krivim za uspostavljanje logora “Bunker”, u kome su zatvoreni civili boravili u nehumanim uslovima, ležeći na betonu i vršeći nuždu u jedno bure smješteno unutar logora.

Prema prvostepenoj presudi izrečenoj prošle godine, zatvorenici su mučeni i prisiljavani na prinudne radove te odvođeni u živi štit, odakle se mnogi nisu vratili.

Na ovu presudu žalbu je uložilo Tužilaštvo BiH, zatraživši kaznu dugotrajnog zatvora za Vlaču, dok je Odbrana tražila da se presuda ukine i ponovno održi suđenje.

Optuženi Vlačo se također obratio Apelacionom vijeću, govoreći da mu je žao svake žrtve i da suosjeća s porodicama koje su izgubile svoje članove.

Apelaciono vijeće nije prihvatilo žalbu Tužilaštva BiH, ali je djelomično uvažilo žalbu Odbrane optuženog Vlače i smanjilo mu izrečenu kaznu za dvije godine zatvora.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English