Članak

Čurtiću pet i po godina zatvora

7. Novembra 2013.00:00
Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Ermina Čurtića na pet i po godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima na području Vareša počinjenih u oktobru 1993. godine.

This post is also available in: English

Čurtić je proglašen krivim da je, kao vodič dijela jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u napadu na Stupni Do i Vareš Majdan, nečovječno postupajući i pljačkajući civile.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je Čurtić s dvojicom drugih pripadnika HVO-a 23. oktobra 1993. učestvovao u udaranju i pljačkanju Besima Paralangaja, kojeg su potom odveli u školu u Varešu, gdje je bio zlostavljan.

On je proglašen krivim i da je istog dana učestvovao u napadu snaga HVO-a na Stupni Do, gdje je ubijeno 38 civila, a njihove kuće zapaljene.

U okviru tog napada, kako je zaključilo Vijeće, Čurtić je vojničkom čizmom u lice udario Muameru Mahmutović, koja je stajala s maloljetnim djetetom, tražeći da mu preda zlato.

“Odbrana je nastojala dokazati da optuženi nije bio na licu mjesta, međutim, uvjerljiva svjedočenja svjedoka Tužilaštva derogirala su iskaze svjedoka Odbrane”, obrazložio je Jasenko Ružić, predsjedavajući Vijeća.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH, a Čurtiću će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru – četiri mjeseca 1996., kao i od 15. oktobra 2009. do 9. maja 2012. godine.

Postupak protiv Čurtića vodi se od 1996. godine. On je u oktobru 2011. takođe bio osuđen na pet i po godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, a suđenje obnovljeno.

Marija Taušan


This post is also available in: English