Članak

Presuda za zločine u Bugojnu 11. decembra

6. Novembra 2013.00:00
Nakon što su Odbrane optuženih završile sa iznošenjem završnih riječi na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Bugojnu, izricanje presude Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću zakazano je za 11. decembar.

This post is also available in: English

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća, kazao je da će presuda biti izrečena za više od mjesec dana s obzirom da se radi o “izrazito složenom predmetu sa velikim brojem dokaza”.

Gasal, Kukavica i Dautović su optuženi za zločine nad bugojanskim Hrvatima počinjene tokom 1993. i 1994. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Gasala i Kukavicu za zločine počinjene na stadionu “Iskra”, dok je nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bugojno Dautović optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa pripadnicima Armije BiH (ABiH) i Ratnog predsjedništva koji je za cilj imao nezakonito zatvaranje i druge zločine.

Prvostepenom presudom iz novembra 2011., Gasal je osuđen na šest, a Dautović na 13 godina zatvora, dok je Kukavica oslobođen krivice. Ovu presudu je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo u decembru 2012. i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.
 
U završnoj riječi, branilac drugooptuženog Kukavice, Fadil Abaz je rekao da njegov branjenik nije imao nikakvu moć nad stražarima u logoru “Iskra”.

“Jedina uloga Kukavice jeste da se, uz minimalna sredstva, snađe i stvori neke bolje uslove za osobe koje su bile u tom zatvoru. Jedan od primjera, o kojem su govorili svjedoci, jeste izgradnja mini centrale na stadionu koja je obezbijedila struju u zatvoru”, rekao je Abaz.

Govoreći o odvođenju zatvorenika sa stadiona na prinudne radove, Abaz je naveo da Kukavica, kao obični vojnik, nije imao “niti moć niti znanje” o tome gdje, kada i koliko zatvorenika treba ići na radove, te da je samo izvršavao naredbe 307. brigade ABiH.

“Kada se govori o teškim uslovima na stadionu, treba naglasiti da su ti uslovi bili za sve isti, te da je na stadionu postojao i pritvor za pripadnike ABiH. Međutim, većina zatvorenika je potvrdila da su ljudi imali redovnu hranu, posjete i slično”, kazao je Abaz.

Apelacionom vijeću su se obratili optuženi Dautović i Kukavica tražeći da ih se oslobodi krivice.

“Nadam se da ćete prepoznati moju ljudsku stranu.Nakon prvog postupka, gdje je bilo skoro stotinu svjedoka Tužilaštva, oslobođen sam. Nadam se da ću se nakon ove presude konačno vratiti porodici”, rekao je Kukavica.

Optuženi Dautović je kazao da je optužen upravo zato što je bio osoba od povjerenja u ratu.

“Hrvati sa kojima sam sarađivao su tražili da se meni predaju i ja mislim da sam tada spasio mnoge živote. Nisam ni sumnjao da će se sa ratnim zarobljenicima postupati u skladu sa ženevskim konvencijama”, rekao je Dautović.

Dautović je istaknuo da je tokom rata štitio Hrvate i sankcionisao zločine svih strana.

Prethodno je Tužilaštvo BiH zatražilo da sva trojica optuženih budu proglašeni krivima, dok je Gasalova Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Denis Džidić


This post is also available in: English