Članak

Druženje s oštećenom

6. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Asimu Kadiću, svjedok Odbrane je izjavio pred Kantonalnim sudom u Zenici da su se optuženi i oštećena poznavali prije rata i da su se družili.

This post is also available in: English

Nail Rizvanović, koji je bio policajac u naselju Kula Banjer u Visokom, kazao je da mu je prijavljeno kako je Asim odveo oštećenu i da je silovana.

On je dodao da je razgovarao sa komšijama i kako je saznao da su se njih dvoje od prije poznavali i da su se družili.

“Kasnije, kada sam vidio o kome se radi, sjetio sam se da sam prije rata viđao Asima Kadića u kafani. On bi sjedio, gledao kroz prozor, čekao da ona naiđe, pa bi izišao i oni bi otišli zajedno. Pretpostavljam da su imali takav dogovor”, ispričao je Rizvanović.

Optužnica tereti Kadića da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), u junu 1992. godine u mjestu Kula Banjer silovao jednu žensku osobu.

Odbrana je za svjedoka pozvala i Envera Buzu, koji je u to vrijeme bio komandant jedinice kojoj je pripadao Kadić.

“Mogao bih staviti ruku u vatru da optuženi nije počinio to što mu se stavlja na teret. On je posebna osoba. Prijavio je jednog dobrovoljca da je ubio dvoje pravoslavaca. Taj sada leži u zatvoru u Zenici i ne znam šta će biti sa Asimom kada taj izađe”, rekao je Buza.

On je precizirao da optuženog poznaje od jula 1992. godine.

U nastavku suđenja ponovo se pojavila vještakinja Emira Ejubović, koja je ponovila da je oštećena  pretrpjela tešku traumu, da pati od hroničnog posttraumatskog sresnog poremećaja uzrokovanog silovanjem i ponovnim ispitivanjima nakon pokretanja procesa.

Odbrana je prigovorila da u medicinskoj dokumentaciji oštećene nema naznaka o traumi, te navela da Tužilaštvo na ovaj način pokušava kompenzirati nedostak dokaza.  

Suđenje se nastavlja 28. novembra.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English