Članak

Ukinuta presuda Salihoviću, Oriću i Ahmiću

5. Novembra 2013.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom su Hamed Salihović, Nedžad Orić i Azem Ahmić osuđeni zbog zločina počinjenog u Srebreniku i naredio da se suđenje ponovi.

This post is also available in: English

U septembru 2012. je Kantonalni sud u Tuzli osudio Orića na tri, a Salihovića i Ahmića na po godinu dana zatvora zbog ratnog zločina protiv civila počinjenog 17. jula 1995. godine.

Oni su osuđeni zbog premlaćivanja Save Tešića, kojeg su iz dvorišta njegove kuće u Jasenici u besvjesnom stanju odveli u mjesto Ciljuge, gdje mu je nepoznata osoba prerezala vrat, nakon čega je iskrvario.

Na ovu presudu žalbu je uložilo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli tražeći veću kaznu za optužene. Odbrane Orića i Ahmića žalile su se zbog povreda krivičnog postupka, krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni, te zatražile oslobađanje ili obnovu suđenja.

Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbe Odbrana, ukinuo prvostepenu presudu i naredio ponavljanje suđenja.

U obrazloženju Vrhovnog suda navodi se da su, prema presudi prvostepenog suda, nepoznate osobe izvršile određene radnje prema oštećenom Tešiću, kojima je oštećeni usmrćen.

“Prvostepeni sud je bio dužan u svojoj presudi navesti potpune i određene razloge na osnovu kojih je utvrdio da je teško tjelesno povređivanje oštećenog rezultat upravo radnji optuženih”, stoji u obrazloženju.

Vrhovni sud je pojasnio kako prvostepeni sud nije naveo potpune razloge na osnovu kojih bi se utvrdilo kako su optuženi bili svjesni da svojim radnjama mogu navesti druge da ugroze život oštećenog.

Iako na prvostepenu presudu Odbrana optuženog Salihovića nije ulagala žalbu, Vrhovni sud mu je ukinuo presudu.

“Pošto razlozi zbog kojih je prvostepena presuda ukinuta uvažavanjem žalbe optuženih Orića i Ahmića su od koristi i za suoptuženog Salihovića, koji nije podnio žalbu”, navedeno je u odluci.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English