Članak

Suđenje Sariću počinje 19. novembra

5. Novembra 2013.00:00
Suđenje Goranu Sariću za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici počet će 19. novembra čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, odlučeno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić je najavio da će mu za dokazni postupak biti potrebna 92 radna sata, tokom koja će saslušati sve svjedoke i iznijeti materijalne dokaze. Prema njegovim riječima, veliki broj svjedoka je tražio zaštitne mjere, a dvojica će biti saslušana putem videolinka iz Srbije.

“Samo jedan od svjedoka ima mjere zaštite koje je odredio Haški tribunal, dok su ostali zaštićeni svjedoci već bili pozivani u predmetima pred Sudom BiH”, rekao je Bulić.

Aleksandar Lazarević, Sarićev branilac, kazao je da će Odbrana tokom dokaznog postupka Tužilaštva BiH iznijeti veliki broj svojih dokaza, tako da će njen dokazni postupak biti vrlo kratak.

On je tražio da mu se dozvoli da tokom suđenja koristi laptop u sudnici, što je Sudsko vijeće odbilo, pojasnivši da zbog bezbjednosnih razloga, on jedino može koristiti sudski kompjuter.

Lazarević je također zatražio dodjelu dodatnog branioca zbog “složenosti, težine i značaja” suđenja.

Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), optužen je da je članovima udruženog zločinačkog poduhvata svjesno pomagao u izvršenju genocida, što je za posljedicu imalo 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih.

Prema navodima optužnice, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni.

Na teret mu je stavljeno da je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenice.

Sarić je u odvojenom postupku prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Sarajevu.

Denis Džidić


This post is also available in: English