Članak

I dalje se čekaju svjedoci na suđenju Ostojiću

5. Novembra 2013.00:00
U četvrtoj godini nastavka suđenja Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica u Vlasenici, Odbrana i Optužba su najavile da će Sudu dostaviti informacije o tome gdje se nalaze preostali svjedoci.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji koja je održana pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, Odbrana i Optužba su kazale kako im je, prema dosadašnjem planu izvođenja dokaza, ostalo da saslušaju još po jednog svjedoka.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Ostojića, rekao je da će u narednom periodu potražiti adresu svjedoka kojeg planira saslušati.

Sudsko vijeće je naložilo i Mirzi Hukeljiću, tužiocu Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, da dostavi informacije o svjedoku kojeg su predložili da svjedoči, a koji je bio nedostupan.

“Kada budemo imali te informacije, nastavit ćemo glavni pretres”, kazala je Zenaida Husić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Ostojić je optužen da je tokom 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije pri specijalnoj jedinici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica.

Kako je navedeno u optužnici, Ostojić je zajedno s drugim pripadnicima ove formacije, izvodio Bošnjake iz logora Sušica te ih udarao policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama.

Suđenje Ostojiću počelo je 2009., a posljednje ročište održano je 10. maja ove godine.

Nastavak suđenja naknadno će biti zakazan.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English