Članak

Pucanje u zarobljenike

4. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedok Optužbe je kazao da je 1995. godine vidio kako Sulejman Mujagić puca u dvojicu ratnih zarobljenika.

This post is also available in: English

Svjedok Sulejman Zahirović, nekadašnji pripadnik Trećeg voda Prve brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), rekao je kako je iz tranšeja udaljenog oko 20 metara vidio kada je Mujagić pucao prvo u prsa zarobljenom pripadniku Petog korpusa Armije BiH (ABiH), a zatim i drugom zarobljeniku između nogu.

“Ne znam ko ih je tačno zarobio. Nekih desetak minuta prije nego što je Sulejman ubio zarobljenika, poginuo je naš saborac Fikret Topčagić, i mi smo trebali izvući njegovo tijelo. Iz tranšeja sam vidio kada je Sulejman pucao, nakon čega je prvi zarobljenik pao i više se nije micao. Drugom je pucao prema nogama i nisam više mogao gledati”, ispričao je Zahirović.

Mujagić je optužen da je 6. marta 1995. godine u rejonu Kumarica (općina Velika Kladuša) ubio jednog zarobljenog pripadnika ABiH, dok je drugog ranio.

U optužnici se navodi da je Mujagić, nakon zarobljavanja i fizičkog zlostavljanja pripadnika 505. brigade Petog korpusa, ubio iz automatske puške Ekrema Baltića, a potom ranio Nisveta Ćordića.

Na ovom ročištu su saslušani i svjedoci Odbrane Fadil Alagić, Derviš Mustedanagić i Osman Omanović, također pripadnici Trećeg voda Prve brigade NO-a APZB-a, koji su rekli da je na čelu njihovog voda 1995. bio optuženi Sulejman Mujagić.

Svjedoci Mustedanagić i Omanović su naveli da nisu bili neposredni očevici ubistva u martu 1995. godine, ali su dodali kako ih je iznenadilo da je Mujagić optužen, jer je on bio “pravedan i prema borcima i prema civilima”.

Fadil Alagić je kazao kako se sjeća dana kada su zarobljena dvojica pripadnika Petog korpusa.

Prema njegovom iskazu, zarobljenike niko nije ubio, već su bili ranjeni, nakon čega je jedan i podlegao.

“Bio sam kod štale Hamze Kekića, odakle sam vidio da onaj lakše ranjeni nosi teže ranjenog. Tada je jedan od naših kojeg smo zvali Tajso, a čije pravo ime ni danas ne znam, rekao da stane mirno. On je ispustio svog ranjenog kolegu, a kako je i sam bio ranjen nije mirno mogao stajati, pa ga je Tajso počeo tući”, ispričao je Alagić.

Na pitanje predsjednika Sudskog vijeća Reufa Kapića zna li šta se dalje dešavalo sa preživjelim zarobljenikom, Alagić je odgovorio da ne zna.
 
Suđenje Mujagiću bit će nastavljeno 5. novembra.

Dženita Duraković


This post is also available in: English