Članak

Presuda Erminu Čurtiću u četvrtak

4. Novembra 2013.00:00
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je da nakon obnovljenog suđenja Ermin Čurtić bude osuđen za zločin počinjen na području opštine Vareš. Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu izricanje presude zakazalo je za četvrtak, 7. novembar.

Tužilac Sead Kreštalica je u završnoj riječi naveo kako su zločin u selu Stupni Do počinili pripadnici HVO-a, takozvane “Maturice”, te da je optuženi Čurtić učestvovao u tom napadu.

“Optuženi je znao za napad na civilno stanovništvo u mjestu Vareš Majdan i selu Stupni Do, a što proizlazi iz svih dokaza i njegove pripadnosti – vodič jedinice ‘Maturice’”, kazao je Kreštalica.

Odbrana je ustvrdila da Čurtić jeste bio pripadnik HVO-a, ali da nije bio pripadnik “Maturice”.

“Tužilaštvo nije dokazalo tvrdnju da je optuženi bio vodič prema Stupnom Dolu. Tu se zločin dogodio, ali optuženi u istom nije učestvovao jer se nalazio na drugoj liniji. To potvrđuju brojni svjedoci”, rekao je branilac Nedim Dobojlić.

Tužilac je naveo i kako su svjedoci Muamera Mahmutović i Besim Paralangaj kazali da im je optuženi oduzeo zlatni nakit, odnosno novac.

“Sve ovo se dešava u vrijeme rata, u okolnostima kada je optuženi naoružan, ubučen u vojnu uniformu i u vrijeme napada na Stupni Do”, rekao je tužilac.

Odbrana je kazala da iskazi ovih svjedoka nisu pouzdani.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Čurtića da je, kao vodič dijela jedinice “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 23. oktobra 1993., nakon što je izvršen napad na selo Stupni Do, udarao i pljačkao civile.

Čurtić je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu 31. oktobra 2011. osuđen na pet i po godina zatvora. Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) je u maju 2012. ukinuo ovu presudu, te naložio ponovno suđenje. U decembru prošle godine počelo je obnovljeno suđenje.

Prije početka iznošenja završnih riječi, tužilac je pročitao optužnicu koja je uređena na prijedlog Vrhovnog suda FBiH. Uređenom optužnicom precizirano je vrijeme i mjesto na kojima su se desili određeni događaji.

Odbrana je kazala da se uređenom optužnicom nije promijenilo stanje izreke optužnice kako je to ukazao Vrhovni sud.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English