Članak

Vještak bez konačnog zaključka

28. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), vještak Asim Džambasović je izjavio da nije mogao sa sigurnošću zaključiti koja je jedinica bila odgovorna za civile i zarobljenike u selu Trusina, u blizini Konjica.

This post is also available in: English

Džambasović, vještak vojne struke, rekao je da je Trusina, gdje su 16. aprila 1993. godine počinjena ubistva Hrvata, bila u zoni odgovornosti 45. brigade, odnosno Četvrtog korpusa ABiH.

On je kazao i da su u napadu na Trusinu učestvovali pripadnici 45. brigade, “Tigrova”, odreda “Zulfikar” i Vakufljaci. Vještak nije mogao zaključiti “ko je kome” bio pretpotčinjen na terenu, jer tokom rada na vojnoj ekspertizi nije naišao na te dokumente.

“Dilema je samo kako je to definisano na nižem nivou. Nisam imao dokaze za to”, dodao je Džambasović.

Vještak je dao iskaz na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću, Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku 45. brigade.

Edina Rešidović, Bojadžićeva braniteljica, predočila je vještaku dokument od 12. aprila 1993. godine u kojem je navedeno da odred “Zulfikar” iz Štaba Vrhovne komande, na čijem čelu je bio Sefer Halilović, prelazi u Prvi korpus, odnosno da mu se pretpotčinjava.

Džambasović je rekao da taj i još neki dokumenti koje mu je predočila Rešidović pokazuju da je odred “Zulfikar” zaista pretpotčinjen Prvom korpusu.

Tužiteljica Vesna Budimir je kazala da se ovo ne tiče optuženog Bojadžića, bivšeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar”, već da braniteljica sprovodi “istragu o odgovornosti čovjeka koji nije optužen”.

“Ne može sprovoditi istragu kroz ovaj predmet”, dodala je ona.

Rešidović je odgovorila da Bojadžića ovim brani od optužnice. Optuženi je rekao da advokati isključivo njega brane. 

Prema optužnici, odred “Zulfikar”, kojim je komandovao Ališpago, u vrijeme zločina u Trusini bio je pri Štabu Vrhovne komande.

Odgovarajući na pitanja Ališpage, vještak je kazao da je komandant dužan “pratiti situaciju” u svojoj zoni odgovornosti.

Na prošlom suđenju, 14. oktobra, tužiteljica Budimir nije htjela pitanja o komandnoj odgovornosti postavljati Džambasoviću, “nekom ko je član predsjedništva stranke Sefera Halilovića”.

Na danjašnjem suđenju Džambasović je rekao da nikada nije bio član ove stranke.

Suđenje se nastavlja 4. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English