Članak

Identifikacija pomoću fotografija

23. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja Franji Pravdiću za ubistvo ratnih zarobljenika, Bojan Jovičinac iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da je tokom istrage zaključeno da je ovaj zločin počinjen iz osvete.

This post is also available in: English

“Svi su govorili da je ubistvo iz osvete počinio Pravdićev brat. Kada smo očevicima predočili fotografije muških lica iz Orahovice koja se prezivaju Pravdić, obojica su pokazala na Franju Pravdića”, izjavio je Jovičinac.

Tužilaštvo je istražitelja SIPA-e pozvalo nakon tvrdnji Odbrane da su svjedoci tokom istrage navedeni da kao izvršioca imenuju optuženog.

Pravdić je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u augustu 1993. godine u selu Orahovica kod Žepča ubio ratne zarobljenike – braću Edina i Ediba Fejzića.

“Analizirajući izjave očevidaca i drugih osoba, sve je ukazivalo da je ubistvo izvršeno iz osvete, jer je prilikom pokušaja bjekstva braće Fejzića stariji pucao i ubio dva pripadnika HVO-a, Jakova Tadića i Ivana Pravdića”, objasnio je svjedok Jovičinac.

Odbrana je prigovorila da je postupak bio nezakonit i da je pogrešno primijenjena metodologija kojom su svjedoci dezavuisani, te je zatražila od Suda da pribavi fotodokumentaciju kako bi je koristila kao dokaz.

Ovaj prijedlog je Sud odbio uz obrazloženje da takva dokumentacija ne postoji, jer tada nije bila zakonska obaveza da ona bude sačinjena, nego su pisane službene zabilješke.

Uvođenjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo je okončalo dokazni postupak.

U nastavku suđenja, 14. novembra, pojavit će se prvi svjedoci Odbrane.

Dženana Sivac


This post is also available in: English