Članak

Udarali pa ubili civila u Plandištu

22. Oktobra 2013.00:00
Svjedok Optužbe Ševal Aličković ispričao je pred Kantonalnim sudom u Zenici kako je optuženi Vahid Hadrović tukao, a Fadil Dajić ubio civila Sekulu Poletana na području Kaknja.

This post is also available in: English

Aličković je kazao da je zajedno sa optuženima Hadrovićem i Dajićem bio u grupi policajaca i vojnika koja je raspoređena da izvrši pretres kuća u selu Plandište kod Kaknja radi pronalaska naoružanja i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Taj je čovjek bio na vratima i pozvao nas je da uđemo i obavimo pretres. On je sjedio za stolom i jeo. Jedan iz grupe, Safet Silajdžić, prevrnuo je šerpu s mlijekom i ispucao nekoliko metaka. Nastala je gužva. Svi smo potrčali napolje. Bojao sam se rikošeta”, prisjetio se Aličković.

Kako je dodao, vidio je da je čovjek bio pognut, da mu Vahid Hadrović psuje četničku majku i kako ga je udario kundakom puške u glavu.

“Čovjek je zateturao prema bašti. Hadrović je rekao: ‘Ubij ga, Dedo.’ Dok se čovjek pridizao, Fadil Dajić zvani Dedo je ispucao u njega nekoliko metaka. Na to je Hadrović kazao: ‘Vidi budale, ubi’ čovjeka.’ Meni se smučilo, počeo sam povraćati. Svi smo bili šokirani, niko nije reagovao. Dedo je odgovorio kako to nije ništa, da namiruje za ubijene muslimane”, ispričao je Aličković.

On je naveo da je kasnije tog dana vidio nekoliko ljudi s rokovnicima u rukama pored tijela ubijenog i da mu je kolega, kojem je ubijeni bio komšija, rekao da se radi o Sekuli Poletanu.

Na pitanje optuženog Dajića, da li je siguran da je on imao pušku, jer policija tada nije imala to naoružanje, svjedok je više puta izričito ponovio da je u to potpuno siguran.

Tužilaštvo tereti Dajića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), i Hadrovića, bivšeg pripadnika policije, da su prilikom pretresa kuća radi prikupljanja nelegalnog naoružanja u mjestu Plandište ubili civila srpske nacionalnosti.

Biljana Poletan, supruga ubijenog, na suđenju je ispričala da je 9. juna 1993. godine otišla kod roditelja jer se pucalo, a da je zatekla muževo tijelo pred kućom kad se vratila.

“Bio je krvav, na desnoj strani lica imao je veliku posjekotinu. Okolo su bile razbacane ikone, a kućna vrata su bila razvaljena”, prisjetila se Polutan.

Ona je dodala da je kasnije s roditeljima otišla u policiju i da joj je tadašnji komandir kojeg poznaje po nadimku Šera rekao da se snalaze i da im on ne može pomoći, iako ih je “ranije uvjeravao da nemaju razloga za zabrinutost”.

Sreto Poletan, brat ubijenog, kazao je da je za bratovo ubistvo saznao tek 24. juna, kada je iz svoga sela došao u Kakanj, u cementaru gdje mu je radio i brat.

On je naveo da su mu Jasmin Mehinagić, Jozo Jozanović i Zlatan Omić ispričali ko mu je i kako ubio brata.

Plačući u sudnici, svjedok je rekao da mu jako teško pada što je to uradio Vahid Hadrović, s kojim su brat, snaha i on odrasli i išli zajedno u školu.

“Mi smo bili sa svima u dobrim odnosima i zbog njih dvojice sam morao napustiti i dom i posao”, kazao je Sreto Poletan.

Suđenje će biti nastavljeno 19. novembra.

Ranije je optuženi Dajić najavio mogućnost Sporazuma o priznanju krivnje sa Tužilaštvom, ali do toga nije došlo jer se nije složio sa predloženom kaznom.

Dženana Sivac


This post is also available in: English