Članak

Sarić negirao krivicu

18. Oktobra 2013.00:00
Goran Sarić izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Sarić je odbacio krivicu za sve tri tačke optužnice koja ga tereti kao komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Njemu je na teret stavljeno da je svjesno pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u genocidu, što je za posljedicu imalo 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 8.000 ubijenih.

Prema navodima optužnice, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika UN-a, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni.

Na teret mu je stavljeno da je izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenice.

“Pripadnici jedinice Specijalne brigade policije na Jahorini su kod jedne kuće u Sandićima strijeljali 15 do 20 Bošnjaka. Nakon toga su pripadnici ove jedinice, kao i odreda, učestvovali u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje je njih oko 1.000 pogubljeno iz vatrenog oružja i bacanjem bombi”, navodi se u optužnici.

Optuženom je stavljeno na teret da je naredio pripadnicima policije da učestvuju u pretresu dijela terena s ciljem pronalaska i zarobljavanja bošnjačkih muškaraca, a u akciji je zarobljeno njih nekoliko stotina, koji su potom ubijeni.

S obzirom da je negirao krivicu, Sariću će u narednom periodu početi suđenje.

Sarić je u odvojenom postupku prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.

Marija Taušan


This post is also available in: English