Članak

Maltretiranje zarobljenika u autobusu

17. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju petorici nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Bihaću potvrdili su kako su u martu 1995. godine, prilikom sprovođenja na razmjenu, bili fizički i psihički maltretirani u autobusu.

This post is also available in: English

Svjedoci Ranko Gojić i Duško Knežević kazali su kako ne mogu identifikovati osobe koje su ih tukle, jer ništa nisu vidjeli zbog poveza koje su imali na očima.

Svjedok Pero Plavšić, koji je, kako je rekao, imao lagani povez na očima, prepoznao je optuženog Huseina Begića, ali kao osobu koja je one koji su ih tukli i maltretirali zamolila da prestanu.  

Huseinu Begiću, bivšem komandantu voda Vojne policije Petog korpusa ABiH, te Safetu Kovačeviću, Muhamedu Anadolcu, Abidu Ljubijankiću i Sabahudinu Hafuriću, nekadašnjim vojnim policajcima, sudi se za fizičko i psihičko maltretiranje 31 ratnog zarobljenika Vojske Republike Srpske tokom sprovođenja iz Cazina i Bihaća do graničnog prijelaza Izačić.

Tužilaštvo je emitiralo videosnimak dešavanja u autobusu. Svjedok Gojić tražio je da se prekine emitiranje snimke jer mu, kako je kazao, budi teška sjećanja.

Ni svjedok Pero Plavšić nije želio zbog trauma gledati sporni snimak, dok je Knežević na snimci identificirao sebe.

Optužnicu protiv petorice bivših pripadnika ABiH podiglo je Državno tužilaštvo, ali je, na prijedlog Odbrane, Sud BiH ovaj slučaj na daljnje procesuiranje proslijedio Kantonalnom sudu u Bihaću.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 1. novembar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English