Članak

Prekinuto suđenje Milanu Markoviću

16. Oktobra 2013.00:00
Dvije godine nakon početka glavnog pretresa, Okružni sud u Istočnom Sarajevu obustavio je suđenje Milanu Markoviću za zločine na području Sokoca, jer optuženi nije sposoban pratiti suđenje.

This post is also available in: English

„Protiv Milana Markovića se prekida krivični postupak jer on zbog trajnog poremećaja ličnosti nije procesno sposoban“, rekla je Zinaida Husić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Sud je prekinuo postupak nakon što je vještak psihijatar Milan Stojaković zaključio da je optuženi osoba sa trajnim poremećajem ličnosti.

„Ispitanik je ranije imao katastrofična iskustva. Tokom rata je imao više događaja koji su doveli do promjene ličnosti. Zbog tih trajnih promjena on nije procesno sposoban“, naveo je Stojaković.

Markovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Okružno tužilaštvo tereti da je od juna 1992. do marta 1993. godine premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

Prema optužnici, Marković je u septembru 1992. u prostorijama stanice policije u Sokocu dvojicu zatvorenika pretukao metalnom šipkom i pendrekom.

Vješak Stojaković, koji je na zahtjev Tužilaštva izvršio vještačenje, rekao je da je nalaz i mišljenje sačinio na osnovu medicinske dokumentacije i ranijeg vještačenja.

Ratko Kovačević, vještak neuropsihijatar, u aprilu je također zaključio da optuženi nije sposoban pratiti suđenje. Kovačević je tada nalaz i mišljenje sačinio na zahtjev Odbrane.

Predsjedavajuća Husić kazala je da će krivični postupak biti nastavljen kada optuženi bude sposoban da prati postupak.

Suđenje Markoviću počelo je u septembru 2011. godine.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English