Članak

Rafal u zarobljenika

9. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju Sulejmanu Mujagiću za zločin počinjen u Velikoj Kladuši, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću ispričao je kako je u martu 1995. godine optuženi pucao u zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Šefik Rizvić je, prema njegovom svjedočenju, kao sanitetlija krenuo da pruži prvu pomoć zarobljenom pripadniku Petog korpusa ABiH, ali ga je u tome spriječio nadređeni Mujagić.

“Gurnuo me je i rekao da će on to riješiti, i riješio je tako što je u njega ispucao rafal. Počeo je onda drugog zarobljenika ispitivati i odgurno ga ispred ubijenog. Ismet Omanović zvani Tajson tada je drugog, živog zarobljenika uzeo za kosu, uperio u njega pušku i natjerao ga da puže prema kući na brdu”, prisjetio se Rizvić.

Svjedok je naveo da je Asim Mujagić počeo pucati za njim, a kada je zarobljenik jednog momenta zastao, prema njemu je počeo pucati i Sulejman Mujagić. 

“Naredio mi je da idem po ćebe i izvučem tijelo poginulog saborca Firekta Topčagića. Šta se dalje dešavalo s tijelom ubijenog i drugog preživjelog zarobljenika, ne znam”, rekao je Rizvić.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Rizvić je kazao da je teren brdovit i da su oni bili rasuti zbog borbenih dejstava, te da ne zna jesu li svi mogli vidjeti šta se dešavalo.

Odbrana je prigovorila iskazu ovog svjedoka, rekavši da će ga analizirati u završnoj riječi.

Optužnica tereti Mujagića za ubistvo jednog zarobljenika, te ranjavanje drugog u martu 1995. godine u rejonu Kumarica, nedaleko od Velike Kladuše.

Kako se navodi, poslije zarobljavanja, Mujagić je te osobe fizički zlostavljao, a zatim iz automatske puške ubio Ekrema Baltića i ranio Nisveta Ćordića.

Na suđenju su svjedočili i Rasim Latić, Jasmin Topčagić i Bećir Zahirović, koji su također bili pripadnici Trećeg voda Prve brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), na čijem je čelu 1995. godine bio optuženi Sulejman Mujagić zvani Brada.

Svjedok Latić, koji je bližnji rođak optuženog Mujagića, kazao je da je vidio zarobljenika prema kojem je Mujagić postupao nečovječno, a o ubistvu drugog zarobljenog čuo je od saborca Šefika Rizvića. 

Svjedok Bećir Zahirović je izjavio da je vidio zarobljenika kojeg je Ismet Omanović zvani Tajson vukao za kosu i naredio mu da puže, nakon čega su pucali u njega. 

On je rekao da je od Rizvića čuo da je Sulejman Mujagić ubio jednog zarobljenika. 

Tužilaštvo je prigovorilo svjedoku, navodeći da je tokom istrage kazao da je vidio kako Mujagić ubija jednog, a ranjava drugog zarobljenika. 

Suđenje Mujagiću bit će nastavljeno 4. i 5. novembra.

Dženita Duraković


This post is also available in: English