Članak

Tužilaštvo uređuje optužnicu protiv Čurtića

8. Oktobra 2013.00:00
Na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću, optuženom za zločin počinjen na području općine Vareš, Odbrana je odustala od saslušanja svjedoka koje je ranije predložila jer nije uspjela da ih pronađe.

This post is also available in: English

“Mi smo pokušali doći do svjedoka, ali nismo uspjeli. Stoga predlažemo da se iskazi koje su ranije dali pročitaju”, pojasnio je Nedim Dobojlić, branilac optuženog Čurtića.

Sudsko vijeće je konstatovalo da su na ovom suđenju pročitani iskazi svjedoka sa ranijeg suđenja, te provedeni materijalni dokazi.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Čurtića da je, kao vodič dijela jedinice “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 23. oktobra 1993. godine, nakon što je izvršen napad na selo Stupni Do, udarao i pljačkao civile.

Čurtić je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu 31. oktobra 2011. osuđen na pet i po godina zatvora. Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) je u maju 2012. ukinuo ovu presudu, te naložio ponovno suđenje. U decembru prošle godine počelo je obnovljeno suđenje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Tužilaštvo je najavilo da će do narednog suđenja urediti optužnicu, kako je to predloženo odlukom Vrhovnog suda FBiH.

Suđenje je formalno počelo iznova jer je od posljednjeg suđenja prošlo više od 30 dana, što je zakonski rok da dođe do obnove suđenja.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. novembar.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English