Članak

Ubistvo Duvnjaka u Dretelju

7. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja Frani Vuliću za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, zaštićeni svjedoci opisali su pred Kantonalnim sudom u Mostaru kako je s prozora hangara pucano na tri zatočenika.

This post is also available in: English

Svjedok A je kazao da je u ljeto 1993. godine bio u hangaru logora Dretelj zajedno sa Hasanom, Izetom i Omerom Duvnjakom.

“U hangaru nas je bilo oko 200. Kada se čuo pucanj, vidio sam da su Hasan i Izet ranjeni. Hasan u grudni koš, a Izet u glavu. Bili su odmah mrtvi. Omera nisam vidio, ali sam čuo kako viče da je ranjen”, prisjetio se svjedok A.

Vulića, bivšeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, optužnica tereti da je 14. jula 1993. kroz prozor hangara u logoru Dretelj pucao u trojicu zatočenih Bošnjaka i ubio ih.

Svjedok B također je potvrdio kako je s prozora hangara pucano.

“Nisam vidio ko je pucao, sagnuo sam glavu. Dvojica su odmah bila mrtva, a treći je viknuo: ‘Brate, ja sam ranjen.’ Hasan i Izet su, kako sam vidio, na licu mjesta ubijeni. Iznijeli su ih, i tada sam vidio Hasanu krv na prsima, a Izetu se vidjela krv na sljepoočnici”, opisao je svjedok B.

Svjedok C je ispričao kako je iznio ranjenog Izeta Duvnjaka.

“Moja noga je bila do Izetove glave. Nakon pucnja, vidio sam da je Izet ranjen negdje u glavu, a Hasan u grudi. Kada sam iznosio Izeta, samo je jednom pogledao u mene. Iznio sam ga do vrata hangara”, rekao je ovaj svjedok.

Zaštićeni svjedok D je kazao čuo kako su u hangaru ubijena tri muškarca, ali da on u to vrijeme nije bio tu.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. oktobar.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English