Članak

Nepoznati vojnici odveli dječaka

7. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, svjedoci Odbrane su kazali kako su nepoznati vojnici sproveli dječaka iz mjesta Starčići.

This post is also available in: English

Svjedok Miro Sokolović je rekao kako je bio pripadnik čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kojoj su pripadala i dvojica optuženih Dragiša Ćaćić i Milenko Ćaćić, dok, kako je naveo, trećeoptuženi Vojo Motika nije bio s njima.

On je ispričao kako su srpske kuće u okolici Rogatice popaljene u junu 1992. godine, nakon čega se stanovništvo povuklo. Njegova četa je bila u rovovima na rejonu Paleža, a nedaleko od njih su bile linije Bošnjaka.

Prema iskazu svjedoka, komandir Milomir Nešković je kazao da će jedan dan proći izviđačka jedinica koja je poslana iz komande. Kako je ustvrdio svjedok, nakon što je jedinica prošla, začula se pucnjava, a potom su se pripadnici jedinice vratili.

“Vodili su dječaka koji je imao deset ili 12 godina iz mjesta Starčići. Čuli smo da su dijete odveli u Rogaticu i da su ga navodno pustili”, rekao je Sokolović i dodao da je s njim u rovu bio i optuženi Dragiša Ćaćić.

Prema optužnici, Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić i Vojo Motika su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u Rogatici, 8. augusta 1992. godine u blizini sela Starčići jednu osobu su ubili, a dijete ranili.

Branislav Vojović, drugi svjedok Odbrane, također je bio u grupi vojnika koja se nalazila u rovovima na rejonu Paleža, te se sjeća kada su nepoznati vojnici sproveli dječaka.

“Dijete je išlo normalno, a oni su imali naoružanje. Čuli smo da je dijete razmijenjeno”, kazao je Vojović.

On je dodao da je s njim u rovu bio Miro Sokolović, Drago Ćaćić, Dragan Ćaćić i Slavko Miličević.

Suđenje se nastavlja 21. oktobra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English