Članak

Zehrudinu Šćuku šest godina zatvora

3. Oktobra 2013.00:00
Kantonalni sud u Mostaru osudio je Zehrudina Šćuka na šest godina zatvora za zločine nad civilima počinjene 1993. na području Jablanice.

This post is also available in: English

Šćuk, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH), osuđen je za ubistvo Ive Pavlović, počinjeno u zaseoku Krkača 28. jula 1993. godine, za vrijeme napada na mjesto Doljani (općina Jablanica).

“Šćuk je sa još dvojicom vojnika ABiH došao u dvorište, gdje su bile Ruža Tutiš i njena sestra Iva Pavlović. Šćuk ih je upitao da li imaju pušku, na šta je Iva odgovorila da nemaju. Šćuk je potom ušao u kuću i, pošto je pronašao pušku, prišao je Ivi i rekao joj: ‘Sad ćeš ograisati.’ Nakon toga joj je pucao u vrat, a od zadobijenih povreda Iva Pavlović je podlegla”, kazao je Hamo Kebo, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Obrazlažući presudu, sudija Kebo je rekao da je Sudsko vijeće poklonilo vjeru svjedocima Kantonalnog tužilaštva u Mostaru koji su vidjeli Šćuka tokom napada na Krkaču.

“Svjedoci Odbrane su izjavili da su nakon napada pretresali kuće, kao i da su hapsili civile. Optuženi je kasnije, po nalogu komandanta, upućen na drugo mjesto. Postavlja se pitanje šta se događalo u međuvremenu. Mada svjedoci tvrde da je optuženi cijelo vrijeme bio s njima, Sud nije mogao prihvatiti te iskaze. Zaključili smo da je optuženi mogao biti kod Šimunovih kuća, ali je mogao kasnije otići do kuća Šarića i Zelenike, gdje se desilo ubistvo”, pojasnio je Kebo.

Predsjedavajući Sudskog vijeća je kazao da je kao otežavajuću okolnost Sud imao u vidu da je ubijena Iva Pavlović bila priprosta i neuka žena, što isključuje da je mogla učestvovati u ratnim sukobima. 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Sanela Gaković


This post is also available in: English