Članak

Osveta za brata

2. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja Franji Pravdiću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedoci su ispričali kako su ubijena dva zarobljenika u selu Orahovica (općina Žepče).

This post is also available in: English

Svjedoci Nezir Ahmić i Safet Halilović ponovo su se pojavili na sudu pošto je suđenje Pravdiću vraćeno na početak zbog promjene u sastavu Sudskog vijeća.

Ahmić se prisjetio kako je nakon pucnjave na borbenoj liniji koja je izbila prilikom pokušaja bijega zarobljenika Edina i Ediba Fejzića vraćen s linije u mjesto Orahovica. Dok je stajao pred garažom, čuo je pucnje.

“Vojnik koji je pucao bio nam je okrenut leđima. Onda se okrenuo prema nama sav izbezumljen, vičući da će sve pobiti. Nikica Babić je mene zaštito govoreći: ‘Nećeš ovog čovjeka, ako ćeš njega, ubij i mene’”, rekao je Ahmić.

Od Babića je, kako je dodao, saznao da je tom vojniku ubijen brat.

“Vjerujte, ja ne mogu prepoznati tog vojnika, bio je razjaren, iskrivljen od bijesa”, kazao je Ahmić.

Svjedok Safet Halilović takođe je bio zarobljenik zadužen za kopanje rovova.

“Čuo sam kad kažu: ‘Eto mu ide brat, sve će pobiti.’ Gurnuli su nas prema kuhinji. Čuo sam rafalnu pucnjavu i da se govori: ‘Eno, pobi ih’”, prisjetio se Halilović i dodao da je vojnik koji je pucao bio plav.

On je naveo da se između vojnika HVO-a se kasnije pričalo da su “balije ubile Pravdića i da ih je njegov brat pobio”, te da se nije govorilo o imenima.

Franjo Pravdić je optužen da je u augustu 1993. godine u selu Orahovica (općina Žepče) ubio ratne zarobljenike.

Tužilac je obojici svjedoka predočio izjave date u istrazi, kada su prema fotografijama identifikovali Franju Pravdića kao izvršioca.

Odbrana se tome usprotivila navodeći kako se tada manipulisalo izjavama i nametalo ime Franje Pravdića.

Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva da se na narednom ročištu saslušaju istražitelji o okolnostima uzimanja izjava i utvrđivanja identiteta počinioca. 

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

 

Dženana Sivac


This post is also available in: English