Članak

Agresivni Brada

2. Oktobra 2013.00:00
Nisvet Ćordić ispričao je na suđenju Sulejmanu Mujagiću pred Kantonalnim sudom u Bihaću kako je u martu 1995. godine ranjen, a njegov saborac ubijen nakon što su ih zarobili pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB).

This post is also available in: English

Ćordić je kazao da su on i Ekrem Baltić zarobljeni kao pripadnici 505. bigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

“U Ekrema je pucao jedan od njih kojeg su zvali Brada i koji je bio najagresivniji među njima. Pitali su ko nam je komandir. Kada nismo odgovorili, u Ekrema, koji se oslanjao na mene jer je bio ranjen, taj Brada je pucao i on je pao”, prisjetio se Ćordić.

On je rekao da je molio za život dok su ga udarali.

“Naredili su mi da pužem prema kući u kojoj su valjda bili smješteni njihovi i srpski vojnici, a onda su pucali na mene. Tada su me ranili u nogu i leđa”, ispričao je Ćordić.

On je dodao da ga je spasio srpski vojnik kojeg su zvali Legija, a koji ga je poslao na previjanje i ostalima zaprijetio da mu ne smije faliti dlaka sa glave.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti Sujelmana Mujagića za ubistvo jednog zarobljenog pripadnika ABiH, te ranjavanje drugog u martu 1995. godine u rejonu Kumarica, nedaleko od Velike Kladuše.

Svjedok Ćordić je kazao da je nakon dva dana provedena u bolnici prebačen u logor Drmeljevo, gdje je saznao da se vojnik Brada zove Sulejman Mujagić.

Na pitanje tužioca da li ga neka od osoba u sudnici podsjeća na Bradu, svjedok je pokazao na Mujagića.

Mujagić je u novembru 2012. uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a krajem maja je izručen BiH, od kada se nalazi u pritvoru u Bihaću.

Na ročištu je vještak Miroslav Rakočević iznio nalaz u kojem je zaključio da je smrt Baltića uzrokovana teškim prostrijelnim ranama.

Suđenje će biti nastavljeno 9. oktobra.

Dženita Duraković


This post is also available in: English