Članak

Presuda Šćuku 3. oktobra

30. Septembra 2013.00:00
Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je zatražilo da Zehrudin Šćuk bude osuđen za zločin počinjen na području Jablanice, dok je Odbrana ocijenila da navodi optužnice nisu dokazani i da optuženi treba biti oslobođen.

This post is also available in: English

Tužiteljica Vesna Pranjić je u završnoj riječi naglasila da su svjedoci jasno opisali kako je optuženi 28. jula 1993. ubio Ivu Pavlović u zaseoku Krkača, dok je branilac Nijaz Đuliman istakao da iz izjava svjedoka nije jasno ko je počinio ovo ubistvo.     

Kantonalni sud u Mostaru izricanje presude zakazao je za 3. oktobar.

Tužiteljica Pranjić ukazala je na iskaz svjedokinje Ruže Tutiš, koja je opisala kako je Šćuk došao u kuću u kojoj su bili i tražio oružje.

“Pitao nas je imamo li pušku. Moja sestra je odgovorila da nemamo. Zehrudin Šćuk je u kući pronašao pušku, prišao joj i rekao: ‘Sad ćeš ograisati.’ Nakon toga joj je pucao u vrat. Ona je pala na zemlju, bilo je puno krvi”, podsjetila je Pranjić na iskaz svjedokinje.

Ona je dodala da su drugi svjedoci opisali dešavanja koja potvrđuju navode optužnice.

“U izricanju presude kao otežavajuću okolnost treba uzeti u obzir da je ubijena Iva Pavlović bila mentalno zaostala osoba”, kazala je tužiteljica.

Advokat Nijaz Đuliman je rekao da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je njegov branjenik kriv i da su svjedoci Odbrane potvrdili da je on čitavo vrijeme bio na području Šimunovih kuća.

Prema Odbrani, izjave svjedoka Tužilaštva bile su kontradiktorne i s ciljem da oštete njegovog branjenika. Kao primjer je istaknuo svjedočenje Anice Zelenike i njenog sina Dragana.
 
“U svom svjedočenju, Dragan Zelenika se kao kasnije prisjetio da ga je optuženi kada je došao pred njihovu kuću izveo na strijeljanje i da ga je u tome spriječio jedan vojnik ABiH. Kako je moguće da se njegova majka koja je bila tu ne sjeća tog događaja”, naveo je Đuliman.

On je ukazao da je prvo bio optužen brat njegovog branjenika, a da je, kada je on umro, sve usmjereno na Zehrudina Šćuka.

Sanela Gaković


This post is also available in: English