Članak

Šćuk negirao da je bio u Krkači

25. Septembra 2013.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Mostaru za zločine počinjene na području općine Jablanica, optuženi Zehrudin Šćuk je, svjedočeći u svoju korist, rekao da nije bio u zaseoku Krkača 28. srpnja 1993. godine, kada je prema optužnici ubijen jedan c

This post is also available in: English

ivil.

Zehrudin Šćuk zvani Zeho posvjedočio je kako je za vrijeme napada na Krkaču, kao pripadnik rezervnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Jablanica, izvršavao zapovijedi svog komandira. Kako je kazao, plan je bio što efikasnije izvršiti pretres kuća u selu. 

Optuženi je rekao kako nije poznavao Anicu Zeleniku, Ružu Tutiš i Ivu Pavlović te negirao da je 28. srpnja 1993., kako stoji u optužnici, bio u zaseoku Krkača.

“Tog dana nisam bio kod kuća Žarića i Zelenika”, kazao je okrivljeni Šćuk. 

Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru tereti Šćuka da je 28. srpnja 1993. godine ubio Ivu Pavlović u zaseoku Krkača, u mjestu Doljani, općina Jablanica.

O događajima za vrijeme pretresa kuća u zaseoku Krkača svjedočila su i petorica bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) i članova rezervnog sastava MUP-a Jablanica.

Senad Munikoza, Avdo Đelmo, Nermin Idrizović, Senad Motika i Sadik Radoš su pred Sudskim vijećem potvrdili da su bili pripadnici MUP-a Jablanica skupa s Zehrudinom Šćukom.

Svjedok Munikoza je rekao kako je njegov vod ušao u zaselak Krkača oko 10 sati i 45 minuta. Za optuženog Šćuka svjedok tvrdi da je u tom zaseoku bio do poslijepodneva.

“U kuće nije ulazio sam, najmanje trojica su mogla pretresati”, kazao je Munikoza.

Svjedoku Idrizoviću “nije poznato da je itko ubijen” za vrijeme pretresa u Krkači. “Šćuk je učestvovao kao i svi ostali u pješadiji. Čistili smo teren, ulazili u kuće. Nakon toga smo po zapovijedi otišli u zaselak Orlovac”, rekao je Idrizović.

Sadik Radoš je ispričao da je sudjelovao u osiguravanju krivine i mosta na putu.

“Šćuk je bio sa mnom. Nisam čuo da je itko ubijen. Nisam nikad ušao u Krkaču”, kazao je Radoš. 

Suđenje Zehrudinu Šćuku bit će nastavljeno 30. rujna, kada je najavljeno iznošenje završnih riječi.

Igor Krstanović


This post is also available in: English