Članak

Obilježena godišnjica stradanja u Duljcima

23. Septembra 2013.00:00
U naselju Duljci (općina Bihać) obilježena je 21. godišnjica stradanja 40 mještana Orašca, Ripča i okolnih naselja, od kojih neki ni do danas nisu pronađeni.

This post is also available in: English

Članovi porodica ubijenih te mještani Duljaka i okoline prisjetili su se stradanja svojih najmilijih, istaknuvši da još uvijek nisu procesuirani nalogodavci zločina. 

Prema kazivanju preživjelih, zločin u Duljcima je počinjen 23. septembra 1993. godine, kada su maskirani vojnici pucali na grupu Bošnjaka koji su u voćnjaku obavljali “prisilne” radove. Nakon ubistva tih ljudi, maskirani vojnici su išli od kuće do kuće i ubijali mještane. Najmlađa žrtva je 12-godišnja Aldina Vojić.  

“Tijela civila koji su ubijeni skupili su na hrpu i spalili. Tek 2000. otkriveno je nekoliko posmrtnih ostataka, a ni do danas nisu svi pronađeni. Stalno postavljamo pitanje – kako su od svojih komšija mogli biti ubijeni starci, žene i djeca koji nisu nizašto krivi?”, rekao je Haris Mešić, član savjeta Mjesne zajednice Orašac.

Fatima Vojić je u Duljcima izgubila supruga Hamzu, koji je bio invalid, a čije tijelo još nije uspjela pronaći. 

“Nismo ga još pronašli, a ubijen je u kući”, kazala je Vojić. 

Za tijelom majke traga i Munira Dizdarević, koja je istakla da su joj očevici ispričali da su “upali u kuću moje majke i ubili je zajedno sa rodicom koja je bila kod nas u posjeti”. 

Za zločin u Duljcima je pred Sudom u Bihaću osuđeno pet osoba, na ukupno 57 godina zatvora. Međutim, porodice žrtava su nezadovoljne što još uvijek nisu procesuirani nalogodavci.

Dženita Duraković


This post is also available in: English