Članak

Optuženi pomogao svjedoku

20. Septembra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Ugljeviku, svjedok Muhamed Husejdić je ustvrdio da mu je optuženi Ostoja Minić pomogao da pobjegne iz škole u kojoj je bio zarobljen i vrati se svojoj kući u Teočak.

This post is also available in: English

Husejdić je ispričao kako je u junu 1992. godine uhapšen u Teočaku i odveden u Osnovnu školu u Ugljevik, gdje je sreo Minića, kojeg poznaje od prije rata jer su zajedno radili u policiji. 

“Kada su nas doveli pred školu, ostavili su nas da sjedimo na stepenicama. Nakon nekog vremena, Ostoja se pojavio sa kapetanom koji nas je uhapsio i od mene uzeo pismenu izjavu o tome šta ja radim u Ugljeviku. Nakon ispitivanja, pitao sam ga mogu li ići kući, a on mi je rekao da me, po kapetanovoj naredbi, ne može pustiti. Onda sam ga pitao da li mogu otići kupiti cigarete na trafici van škole, i Ostoja mi je to dozvolio”, kazao je Husejdić.

Prema onome što je ispričao, svjedok je, zajedno sa još jednom osobom, otišao iz škole i vratio se u Teočak. Budući da je nepušač, svjedok je naglasio da mu je Minić na ovaj način pomogao da pobjegne pošto nije imao ovlaštenja da naredi njegovo oslobađanje. 

Ostoja Minić je, zajedno sa Velimirom Popovićem i Oliverom Rodićem, optužen da su tokom 1992. godine iz prolaznih logora “Stari Ugljevik” i Osnovna škola u Ugljeviku izvodili zarobljenike hrvatske i bošnjačke nacionalnosti radi ispitivanja, kada su ih premlaćivali i mučili.

Drugi svjedok Radovan Jokić je kazao da je optuženi Minić radio kao referent u Službi za suzbijanje kriminaliteta, a u školi u Ugljeviku jedan od zadataka mu je bio da saslušava privedena lica. 

Prema riječima svjedoka, ljudi su nakon hapšenja dovođeni u kotlovnicu Osnovne škole, odakle su po naredbi odvođeni na saslušanje. 

“Izvjesni Šumar je bio šef pritvora i on je po naredbi nadležnih zatvorene odvodio kod Minića u kancelariju da im se uzme izjava. Ostoja je bio običan referent koji nije mogao narediti nečije saslušanje. On nije imao nikakvih komandnih ovlaštenja. Radio je samo ono što mu narede”, istakao je Jokić. 

Svjedok je pojasnio da se Minić na tom mjestu zadržao nepunih mjesec dana, te da u tom periodu nijednom nije došao do pritvorske jedinice. On je takođe potvrdio da je bilo maltretiranja, koja su vršili pripadnici “Crvenih beretki”, paravojne formacije koja je funkcionisala samostalno i koje su se plašili čak i obični vojnici. 

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English