Članak

Naređenje o ubistvima u Kravici

12. Septembra 2013.00:00
Vojni ekspert Haškog tužilaštva Richard Butler posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je masovno ubistvo zarobljenika iz Srebrenice koje su počinili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u selu Kravica kod Bratunca u ju

This post is also available in: English

lu 1995. godine bilo “naređeno”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je da je Butler pristrasan zato što u svom izvještaju o Srebrenici nije rekao da je ubistvima u Kravici prethodio incident u kojem je jedan od zarobljenih Bošnjaka oteo pušku i ubio jednog policajca.

Potvrđujući da je čuo za tu verziju događaja, Butler je, međutim, naglasio da je najvažniji “ishod”. Kako je rekao Butler, čak i da su ubistva bilo posljedica pokušaja bjekstva, ostaje činjenica da su se pogubljenja odvijala “u talasima i trajala satima”. Od 1.000 zarobljenih, precizirao je Butler, preživjela su samo trojica.

“Bez obzira kako je masakr u Kravici počeo, u jednom trenutku donesena je odluka da se zarobljenici ubiju – to je zaključak koji se ne može izbjeći”, podvukao je Butler.

Branilac Ivetić sugerisao je da su odluku o ubistvu zarobljenika donijeli policijski oficiri poslije incidenta, a Butler je odgovorio da to “ne može reći”, ali da je “moguće”. Upitan od predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja ko je naredio ubistvo, svjedok je kazao da to ne zna.

Na tvrdnju Odbrane da oficiri VRS-a tog dana nisu bili prisutni kod kravičkog skladišta, Butler je rekao da nije naišao na dokumente koji bi potvrdili da su vojne starješine bile na mjestu zločina kada je ubijanje počelo, 13. jula oko 17.45 sati.

Butler je prihvatio i tvrdnju branioca Ivetića da je kolona u kojoj su hiljade Bošnjaka pokušale da se iz obruča oko Srebrenice od 11. jula 1995. probiju šumom ka Tuzli bila “legitimna vojna meta” za pripadnike VRS-a.  

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. U optužnici stoji da su srpske snage 13. jula 1995. u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici ubile oko 1.000 Bošnjaka.

Prije Butlera, svoj iskaz je dala službenica Haškog tužilaštva Maria Karall o rečenici koju je Mladić u sudnici izgovorio obraćajući se svojim advokatima tokom pauze zasjedanja održanog 18. februara ove godine, a koju tužioci smatraju dokazom protiv njega. Tog dana, na sjednici zatvorenoj za javnost, iskaz je dala zaštićena svjedokinja Tužilaštva RM-048. Šta je iz Mladićevih usta čula u sudnici, Karall je sudijama prenijela na dijelu zasjedanja zatvorenom za javnost.

Karall, koja je asistentica za jezike, objasnila je da je tog dana bila u sudnici na poziv tužioca Dermota Grooma, kako bi pratila da li će Mladić reći nešto što bi bilo uvreda za svjedoka.

Precizirala je da je Mladić rečenicu izgovorio u pauzi, kada su sudije i svjedokinja već napustili sudnicu, obraćajući se povišenim glasom svojim advokatima. Poslije pauze toga dana, kako je rekla tužiteljka Maxine Marcuss, Mladić je odlukom sudija bio udaljen iz sudnice.

Branilac Miodrag Stojanović uložio je prigovor na svjedočenje Karall, tvrdeći da su Mladićeve riječi bile dio privilegovane komunikacije sa advokatima i da ne mogu biti upotrijebljene protiv njega. Sudsko vijeće je taj prigovor odbilo.

Unakrsno ispitivanje Butlera, Mladićev advokat nastaviće u petak, 13. septembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English