Članak

Kupljeno zemljište za novi sud u Bihaću

9. Septembra 2013.00:00
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) potpisala je ugovor o kupovini zemljišta na kojoj će biti izgrađena nova zgrada Kantonalnog suda u Bihaću.

This post is also available in: English

Ugovor su potpisali premijer USK-a Hamdija Lipovača i načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević u prisustvu ministra pravde Andreja Mamontova, nakon što je delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u februaru ove godine dala garanciju da će novac za izgradnju nove zgrade biti osiguran iz sredstava stranih donatora.

Ministar Mamontov je rekao da kompletan projekat izgradnje zgrade suda košta 1.8 miliona eura.

Lipovača i Galijašević istakli su značaj ovog projekta za Bihać i USK, te posebno za stvaranje boljih uvjeta za rad pravosuđa.

“Ono što smo dogovarali, pokušali smo riješiti. Ovo za općinu Bihać znači puno, kako u finansijskom smislu tako i što će naš sud imati adekvatne uvjete za rad. Vrijednost ugovora je 700.000 KM i dogovoreno je da će to Vlada USK-a platiti u 12 rata”, kazao je Galijašević.

Lipovača se zahvalio ministru Mamontovu, koji je od početka podržavao ovakav projekt, te općini Bihać koja je potrebnu proceduru završila u roku od 20 dana.

“Ovo je i podrška pravosuđu da rade objektivno, bez pristrasnosti i bez uticaja bilo koga, kako u konačnici niko ne bi bio iznad zakona”, naglasio je Lipovača.

Prema dosadašnjim planovima, izgradnja nove zgrade suda će početi u narednoj godini.

Dženita Džubur


This post is also available in: English