Članak

Opet odgođeno izjašnjenje o krivici Jazvića

6. Septembra 2013.00:00
Okružni sud u Doboju po drugi put je odgodio izjašnjenje o krivici Marka Jazvića, koji je optužen za nezakonito hapšenje civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda.

This post is also available in: English

Sudija za prethodno saslušanje Duško Ninković je rekao da Sud u Doboju nema “nikakvu potvrdu da je optuženi dobio poziv za ročište”.

Okružna tužiteljica Amela Hajdarević zatražila je od Suda da u ovakvoj situaciji optuženom odredi pritvor i za njim raspiše međunarodnu potjernicu.

Milenko Radonjić, Jazvićev branilac po službenoj dužnosti, kazao je da nema nikakav kontakt sa svojim branjenikom, te da se protivi prijedlogu za određivanje pritvora “jer tužiteljica svoje razloge mora dostaviti u pisanoj formi”.

Sudija Ninković je prihvatio ovaj zahtjev Odbrane i najavio da će putem Ministarstva pravde BiH optuženom biti upućen novi poziv za izjašnjenje o krivici, kao i prijedlog za određivanje pritvora, ukoliko ga Tužilaštvo dostavi.

Prema navodima optužnice, Jazvić je krajem juna 1992. godine u selu Mala Brusnica (opština Bosanski Brod) nezakonito hapsio muškarce srpske nacionalnosti, uglavnom starije i vojno nesposobne osobe, nakon čega je zarobljena lica sproveo u sabirni logor “Tulek”, u skladištu Robne kuće “Beograd” u Bosanskom Brodu, gdje su bila izložena zlostavljanju i nehumanom postupanju.

Novo ročište zakazano je za 31. januar naredne godine.

Povezani članci

Arnes Grbešić


This post is also available in: English