Članak

Izuzeće sudije Frederika Harhoffa

29. Augusta 2013.00:00
Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) izuzelo je sudiju Frederika Harhoffa iz predmeta Vojislava Šešelja zbog istupa u javnosti objavljivanjem pisma u kojem je kritikovao rad Tribunala.

This post is also available in: English

Harhoff je u pismu od 6. juna izrazio negodovanje zbog oslobađajućih presuda u vezi sa komandnom odgovornosti vojno-policijskih zapovjednika iz Hrvatske i Srbije.

Nakon pisma, Vojislav Šešelj uputio je zahtjev Theodoru Meronu, predsjedniku Haškog suda, za izuzeće Harhoffa jer smatra da “ovakav istup u javnosti izražava pristrasnost sudije”.

Suci Liu Daqun, Bakone Moloto i Burton Hall su imenovani kako bi razmotrili osnovanost zahtjeva Vojislava Šešelja. Predsjedavajući Liu je kazao kako se ovakvim istupom sudija Harhoff suočio sa “profesionalnom i moralnom dilemom”, kao i njegovim daljnjim pojavljivanjem kao sudije u Tribunalu.

Sudija je u pismu koje je cirkularno poslao putem interneta na 56 adresa, a koje je potom osvanulo u medijima i na internet stranicama, oštro kritikovao Haški tribunal. On je naveo kako su zabrinjavajuće oslobađajuće presude u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i srpskog generala Momčila Perišića i čelnika nekadašnje Službe državne bezbjednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića. U pismu stoji da je Theodor Meron vršio pritisak na druge sudije.

Šešelj – kojem se sudi po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke (SRS) i Srpskog četničkog pokreta (SČP) – smatra da je Harhoff, izražavajući negodovanje, pokazao pristrasnost, a zahtjev za ocjenu profesionalnog integriteta i pristrasnosti podnijela je i Odbrana generala Armije BiH (ABiH) Rasima Delića, kao i visokih policijskih čelnika bosanskih Srba Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Suđenje Šešelju započelo je 7. novembra 2007., a izricanje presude zakazano je za 30. oktobar ove godine. Haški tribunal nije ni potvrdio, niti negirao da li će izuzeće Harhoffa uticati na datum izricanja presude.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English