Članak

Kontradiktorna svjedočenja

20. Augusta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bratunca, Odbrana optuženog Najdana Mlađenovića je navela da su svjedoci Tužilaštva BiH drugačije govorili u istrazi u odnosu na suđenje.

This post is also available in: English

Stoga je branilac Dejan Bogdanović u spis uvrstio izjave devet svjedoka iz istrage, ukazujući o kojim se razlikama radi.

Među prezentiranim izjavama su i dva ranija iskaza svjedokinje Kadire Ramić, koja, prema riječima branioca, nije spominjala Mlađenovića do suđenja.

Na suđenju je Ramić rekla da je među vojnicima koji su došli u kuću Ćamila Ramića u selu Hranča bio i optuženi Najdan Mlađenović, koji je imao crnu masku na glavi, ali ga je prepoznala po “glasu i stasu”.

“Potpuno je bila drugačija priča na pretresu u odnosu na ono šta je ranije govorila”, kazao je branilac Bogdanović.

Svjedokinja Ramić je na suđenju izjavila da ranije nije spominjala Mlađenovića jer ga se bojala.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mlađenović 3. maja 1992. rukovodio napadom na selo Hranča u kojem je ubijeno i zarobljeno više civila Bošnjaka, te da je naredio da im se kuće zapale.

Šest dana kasnije, prema Tužilaštvu, Mlađenović je rukovodio i napadom na selo Glogova, te izdao naredbu za ubistva više od 20 mještana Bošnjaka. S Mlađenovićem je optužen Savo Živković, kojem je na teret stavljeno učešće u napadima i protjerivanju civila iz tih sela, te uništavanju njihove imovine.

Prema optužnici, Mlađenović je bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, kojoj je pripadao i Živković.

Branilac Bogdanović je u spis uvrstio i dvije izjave svjedokinje Refije Ahmetović, ocjenjujući da su njena svjedočenja kontradiktorna u smislu mogućnosti prepoznavanja i postupaka Mlađenovića.

“Postoje tri verzije o tome šta je osoba pod čarapom radila”, rekao je on.

Svjedokinja je na suđenju kazala da je 3. maja 1992. u selu Hranča, kada su protjerivani stanovnici, vidjela Mlađenovića.

Suđenje se nastavlja 27. augusta.

Amer Jahić


This post is also available in: English