Članak

Tribunal odbio skratiti Mladićevo vrijeme u sudnici

14. Augusta 2013.00:00
Haški tribunal odbio je prijedlog Odbrane Ratka Mladića da suđenja ne traju više od četiri sata dnevno maksimalno četiri puta sedmično zbog lošeg zdravstvenog stanja bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), odbio je prijedlog Odbrane Mladića, istaknuvši da ne postoje “konkretni razlozi” da se skrati vrijeme koje optuženi provodi u sudnici.

“Sudsko vijeće smatra da u ovom periodu nije potrebno skratiti vrijeme trajanja ročišta. Napominjemo da ćemo nastaviti da pratimo zdravstveno stanje optuženog i ukoliko se iskaže potreba, skratit ćemo vrijeme u sudnici, kako bi se on mogao oporaviti od bilo koje medicinske tegobe”, istakao je Orie.

Mladićeva Odbrana je u aprilu ove godine zatražila da se vrijeme koje Mladić provodi u sudnici skrati na maksimalno četiri sata dnevno, te da ročišta budu zakazivana četiri puta sedmično, umjesto dosadašnjih pet dana. Također je zatraženo da Mladiću bude dat slobodan dan nakon svake “emocionalne krize”.

Haško tužilaštvo se nije protivilo ovom zahtjevu Odbrane.

Sudsko vijeće MKSJ-a je zatim u junu ove godine saslušalo medicinskog oficira ureda registrara, koji je rekao da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno, ali je dodao da se slaže da bi vrijeme u sudnici trebalo ograničiti na četiri dana sedmično u cilju “smanjenja rizika od medicinskih tegoba”.

Međutim, Sudsko vijeće, kojim predsjedava Orie, odlučilo je da odbije podnesak Odbrane, ocijenivši da ne postoji dovoljno konkretni dokazi o tome da dodatno vrijeme koje Mladić provodi u sudnici negativno utiče na njegovo zdravstveno stanje.

Suđenje Ratku Mladiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počelo je u maju 2012. godine.   

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina počinjen 1992. godine, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Denis Džidić


This post is also available in: English