Članak

Nasilna smrt Ive Pavlović

18. Jula 2013.00:00
Na suđenju Zehrudinu Šćuku, optuženom za zločine počinjene u Jablanici u julu 1993. godine, vještakinja sudske medicine je rekla da je obdukcijom na tijelu Ive Pavlović utvrdila prostrjelnu ranu.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Marija Definis-Vojanović je kazala da je obdukciju tijela Ive Pavlović uradila 5. augusta 1993. godine u bolnici u Splitu. 

“Tijelo pokojnice bilo je u uznapredovalom stadiju truljenja, na kome je bila ogromna količina crva. Prema zapisniku, tijelo je bilo odjeveno u civilnu odjeću. Utvrdila sam da se osim truležnih promjena radilo o strijelnoj rani vrata i da osim povreda prouzročenih projektilom, drugih znakova nasilja nije bilo”, rekla je Definis-Vojanović. 

Na pitanje tužiteljice Vesne Pranjić da pojasni na koji način je došlo do ranjavanja Ive Pavlović, Definis-Vojanović je odgovorila da se sudska medicina nikada ne izjašnjava o položaju.

“Samo mogu reći da li je žrtva bila okrenuta prema cijevi i da li je bio ležeći ili sjedeći položaj. Projektil je ušao kroz vrat, probio lijevu stranu pluća, slomio tri rebra i izašao na leđa. Znači, projektil je ušao s prednje strane”, kazala je Definis-Vojanović. 

Ona je zaključila da je uzrok smrti Ive Pavlović bila strijelna rana vrata i da se radilo o nasilnoj smrti, budući da su bile povrijeđene krvne žile, živci, organi probavnog i dišnog sistema.

Tužiteljstvo u Mostaru tereti Zehrudina Šćuka zvanog Zeho da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), ubio Ivu Pavlović u zaseoku Krkača, za vrijeme napada na mjesto Doljani u julu 1993. godine.

Na ovom ročištu predsjedavajući Sudskog vijeća Hamo Kebo pročitao je izjavu pokojne Ruže Tutiš, u kojoj je ona opisala šta se u zaseoku Krkača dešavalo u ljeto 1993. godine kada je njena sestra Iva Pavlović ubijena. 

Tutiš je rekla da su tri vojnika ABiH došla u dvorište kuće njene kćerke i zeta, Anice i Stipe Zelenike. U kući su, kako je navela, bile samo ona i njena sestra Iva, jer su njena kćerka i djeca bili otišli kod Aničine jetrve Anđe Zelenike. 

“Stajale smo ispred kuće kada su došla trojica vojnika, jedan sa šljemom. Ne sjećam se svih detalja, ali ovaj sa šljemom nije bio visok i jedno oko mu je bilo oštećeno, odnosno bilo mu je sasvim bijelo. Pitao nas je imamo li pušku. Moja sestra je odgovorila da nemamo. Zehrudin Šćuk je u kući pronašao pušku, prišao joj i rekao: ‘Sad ćeš ograisati.’ Nakon toga joj je pucao u vrat, ona je pala na zemlju postrance, bilo je puno krvi”, stoji u iskazu svjedokinje Tutiš. 

Branitelj optuženog je uložio primjedbu na čitanje iskaza pokojne Ruže Tutiš, istaknuvši kako iskaz nije u skladu sa zakonom, a ne postoji mogućnost ni da svjedokinju ispita. 

Suđenje Zehrudinu Šćuku će biti nastavljeno 2. septembra.

Sanela Gaković


This post is also available in: English