Članak

Karadžić “nije operativno komandovao vojskom”

18. Jula 2013.00:00
Unakrsno ispitujući vojnog eksperta Odbrane Radovana Radinovića, Haško tužilaštvo je pokušalo dokazati da je Radovan Karadžić, kao vrhovni komandant, imao komandu i kontrolu nad Vojskom Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Penzionisani general Radinović ostao je, međutim, pri iskazu da je Karadžić komandu i kontrolu imao samo na “strateškom” nivou, dok je operativne odluke o dejstvima donosio Glavni štab VRS-a, na čelu sa komandantom Ratkom Mladićem.

Karadžić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Za iste zločine, u Haagu se sudi i Mladiću.

Tužiteljka Hildegard Uertz-Retzlaff predočila je svjedoku dokumente VRS-a i izjave Karadžića o “jedinstvenoj komandi i jednostarješinstvu” u toj vojsci.

Radinović je, međutim, uzvraćao da je odlukom o formiranju VRS-a, u maju 1992. godine Skupština Republike Srpske uvela “dvostarješinstvo” nad vojskom, budući da je Karadžić bio proglašen za vrhovnog komandanta, a Mladić za komandanta Glavnog štaba VRS-a.

Kako je svjedok rekao, Glavni štab je bio ovlašćen za operativno komandovanje i nije mu bilo potrebno “Karadžićevo odobrenje za dejstva koja nisu strateška”.

“Nije od vrhovnog komandanta išao lanac operativnog komandovanja”, tvrdio je Radinović.
Pri tom svjedočenju, Radinović je ostao i nakon što mu je tužiteljka citirala Karadžićeve riječi sa skupštinske govornice 1994. godine, kada je rekao: “Ja sam taj koji potpisuje, odlučuje. Ja ću biti odgovoran za odluke.”

Tužiteljka Uertz-Retzlaff pitala je svjedoka da li je u svom izvještaju “cijelo Sarajevo smatrao jednom velikom vojnom metom”.

“To je figurativno rečeno, ali kao da je Sarajevo gotovo cijelo bilo vojna meta”, odgovorio je Radinović, koji je utvrdio da je u gradu bilo više od 2.000 “legitimnih vojnih ciljeva”.

Pobijajući Radinovićevu tvrdnju da Karadžić nije davao nikakva naređenja u vezi sa napadom na Srebrenicu – osim odobrenja iz 9. jula 1995. da VRS-a uđe u grad – tužioci su predočili dokument po kojem je Karadžić 8. jula naložio komandi Drinskog korpusa da napad nastavi “punom parom naprijed”. Karadžićev ekspert odgovorio je da “to nije naređenje, već načelni komentar”.

Radinović je potvrdio da “ne može da odbrani” nezakonitu rečenicu iz “Direktive 7” kojom je Karadžić naložio da VRS “dobro smišljenim i odmjerenim dejstvima stvori nepodnošljive uslove potpune nesigurnosti, bez nade u daljnji opstanak i život stanovništva” Srebrenice.

Unakrsno ispitivanje Radinovića, zastupnici Optužbe završiće u petak, 19. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English