Članak

Krvavi zarobljenik u Gabeli

20. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja Luki Periću za zločine u logoru Gabela počinjene u ljeto 1993. godine, dvojica svjedoka Kantonalnog tužiteljstva u Mostaru su govorila o premlaćivanjima bošnjačkih zatvorenika.

This post is also available in: English

Esad Peco, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), prisjetio se kako je u ljeto 1993. godine bio podvrgnut izgladnjivanju u samici i fizičkom zlostavljanju u hangaru kasarne bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA).

“Ležali smo na podu potrbuške, udarali su nas po bubrezima, gazali po nama… Gonili su me da skačem na glavu, pa sam se dočekao sam na ruke, sve je po njima bilo zguljeno. Rekli su mi da nisam dobro skočio, pa mi je ‘Crni’ naredio da legnem u sklek, onda su me tukli po slabinama i bubrezima. Nakon toga Luka Perić me pozvao k sebi, počeo me udarati po glavi i govorio da ne gledam u njega”, kazao je Peco.

Svjedok Peco u sudnici nije mogao prepoznati optuženog Luku Perića, ali je rekao da se sjeća da je bio “njegove visine, sitniji od njega, smećkaste kose”. Predsjedavajući Sudskog vijeća Hamo Kebo tražio je da svjedok i optuženi stanu jedan pored drugog te utvrdio kako nisu iste visine. 

Perić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima. U optužnici stoji da je sredinom srpnja 1993. godine natjerao Ekrema Pekaza, Husu Marića te Esada i Mirsada Pecu na samoozljeđivanje, prisilivši ih da, s visine metar – metar i pol, skoče na glavu na betonsko tlo.

Perić je optužen i da je htio da Šefik Kovačić zvani Sudo bude fizički zlostavljan iza hangara kasarne bivše JNA, pa je potaknuo dvojicu pripadnika HVO-a da ga zlostavljaju.  

Drugi svjedok Tužiteljstva Hajrudin Kovačić, bivši pripadnik Civilne zaštite HVO-a, svjedočio je o premlaćivanju njegovog brata Šefika Kovačića počinjenom u srpnju 1993. godine u logoru Gabela.

“Vrata se otvaraju, i Perić je zvao Sudu, koji je potom izišao. Nakon manje od sat vremena, ubacuju ga u hangar, ne možete ga od krvi prepoznati. Samo po dijelovima štrafna na košulji sam prepoznao brata. Leđa su mu bila oguljena, sve koščice polomljene. Majica se zalijepila na izranjavana leđa, pa sam mu, milimetar po milimetar, skidao majicu s leđa kako ga ne bih dodatno ozlijedio”, kazao je Kovačić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana je Kovačića ispitivala o tome zašto tokom istrage nije rekao da je u Gabeli vidio Perića kako poziva njegovog brata, na šta je svjedok potvrdio da lično nije vidio Perića, već je to naknadno saznao. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća Kebo najavio je da će u narednom periodu sudski vještak utvrditi da li je nepokretni Šefik Kovačić sposoban da svjedoči, nakon čega će biti donesena odluka o njegovom eventualnom saslušanju izvan prostorija Kantonalnog suda u Mostaru. 

Suđenje Luki Periću će biti nastavljeno 15. srpnja.

Igor Krstanović


This post is also available in: English