Članak

Ukinuta presuda za zločin u Srebrenici

19. Juna 2013.00:00
Vrhovni sud Republike Srpske uvažio je žalbu bijeljinskog okružnog tužioca i ukinuo presudu Husi Salihoviću i Ibri Jakuboviću kojom su oslobođeni krivice za ubistvo u selu Ratkovići u opštini Srebrenica.

This post is also available in: English

Presuda Salihoviću i Jakuboviću je ukinuta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Vrhovni sud Republike Srpske je u obrazloženju odluke rekao da je Okružni sud u Bijeljini prilikom upoređivanja iskaza Staniše Stevanovića, jedinog neposrednog svjedoka ubistva, datih 1994. godine i tokom suđenja, u obzir uzimalo “nebitne protivrječnosti, kao što su: da li je oštećeni jaukao i koliko je to jaukanje trajalo”. 

“Istovremeno, prvostepena presuda ukazuje i na protivrječnosti u iskazima ovog svjedoka, konstatujući da je u jednom iskazu naveo da je vidio noževe kod počinilaca i šta ko od njih radi, a da je u iskazu na suđenju naveo da nije vidio šta mu ko od njih radi, zanemarujući pritom činjenicu da se svjedok saslušava nakon skoro 18 godina od događaja”, navedeno je u obrazloženju Vrhovnog suda. 

Salihović i Jakubović, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su da su prilikom napada na selo Ratkovići u junu 1992. godine prerezali vrat Stojanu Stevanoviću i više puta ga izboli nožem, od čega je preminuo. 

Sekretar okružnog suda u Bijeljini Milomir Čodo, potvrdio je za BIRN – Justice Report da će datum početka ponovljenog suđenja biti određen u narednom periodu.

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English