Članak

Ubistva u selu Orahovica

11. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja Franji Pravdiću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedok Optužbe je rekao da mu nije poznato ko je ubio braću Edina i Ediba Fejzića.

This post is also available in: English

Svjedok Nezir Ahmić je kazao da su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) pritvorili, zajedno s drugim osobama, u jednu garažu u selu Orahovica.

“Odjednom je pred garažu došao auto iz kojeg su iznijeli ranjenog Ediba Fejzića, a pored njega je stajao njegov brat Edin, koji je govorio da Edib nije ništa kriv. Jedan vojnik, koji nam je bio okrenut leđima, kratkim rafalom je prvo pucao u Ediba, a potom u Edina. Okrenuo se onda prema nama, ali su mu oteli pušku. Onda je uzeo lopatu i počeo da tuče ljude. Bio je izobličen od bijesa i ja ga nisam mogao prepoznati”, ispričao je Ahmić.

Svjedok je dodao da je saznao da se vojnik bio “jedan od Pravdića”.

“Čuo sam da mu je tog dana ubijen brat, pa je zato učinio to što je učinio”, rekao je Ahmić.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici je predočilo izjave date ranije Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u kojima je Ahmić označio Franju Pravdića kao počinioca ubistava. Ahmić je na to kazao: “Pojavljivala su se imena, ja sam samo govorio da je Pravdić, ali ne znam koji.”

Franjo Pravdić, bivši pripadnik HVO-a, optužen je da je u augustu 1993. godine u selu Orahovica (općina Žepče) ubio dvojicu ratnih zarobljenika.

Odbrana je rekla kako se očito radi o “zapisnicima krojenim prema namjeri istražitelja jer su unaprijed podrazumijevali da je počinilac Franjo Pravdić”, te da je svjedok “razgovijetno i odlučno, bez straha i osvetničke namjere, kazao da ne zna ko je ubio braću Fejzić”.

Suđenje će biti nastavljeno 10. jula.

Dženana Sivac


This post is also available in: English