Članak

Ubistva civila u mraku

6. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva ispričao je kako je, kao sedmogodišnji dječak, sredinom jula 1995. godine, preživio strijeljanje srebreničkih Bošnjaka, među kojima je bio i njegov otac, u selu Orahovac kod Zvornika.

This post is also available in: English

Svjedočeći pod pseudonimom RM-313, svjedok je izjavio da su ga pripadnici srpskih snaga, sa ocem i drugim mještanima jednog od sela u blizini Srebrenice, ukrcali u kamion i stavili poveze preko očiju.

“Bili smo u kamionu i otac je krenuo da ustane da mi sveže maramu, ali vojnik nije dao to, otac se vratio i sjeo, a on je prišao i svezao, jako mi je stegnuo”, kazao je RM-313.

Poslije nekog vremena, prema iskazu svjedoka, kamion je stao, a svjedoku, njegovom ocu i drugim ljudima naređeno je da izađu na poljanu. “Izašli smo i odvezali su nam bili marame, naredili nam da legnemo i počeli su pucati po nama… Bio je mrak, ništa se više nije vidjelo”, rekao je RM-313.

Prije pucnjave, prema svjedočenju RM-313, jedan zarobljenik je “ustao i krenuo da bježi”, nakon čega je ubijen.

RM-313 je kazao da je bio ranjen u nogu i ruku, što je pokazao sudijama. Upitan gdje mu je otac tada bio, odgovorio je: “Ne znam gdje je bio, nismo bili blizu.”

“Ustao sam… Išao je bijeli džip prema nama sa crvenim križom. Prišao sam i pitao, oni su me pustili, ja sam prišao tamo i ušao u bijeli džip”, rekao je svjedok i dodao da je prebačen u bolnicu u Zvorniku, gdje je bio liječen.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je ta vojska 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Prije svjedočenja RM-313, Haško tužilaštvo je u sudnici pročitalo iskaz vozača Zvorničke brigade VRS-a, koji je naveo da je 14. jula 1995. vidio kako se nakon masovnog strijeljanja u selu Orahovac iz hrpe tijela pojavio dječak koji je bio ranjen i dozivao svog oca.

Vozač, čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-247, rekao je da je “jedan brkati potpukovnik” naredio vojnicima da dječaka ubiju, ali niko od vojnika nije poslušao to naređenje. Potpukovnik je potom vozaču naredio da dječaka vrati u školu u Orahovcu, ali plašeći se da će dječak biti ubijen, vozač ga je, umjesto u školu, kako je izjavio, odvezao u bolnicu u Zvornik.

Prema optužnici protiv Mladića, pripadnici VRS-a su u Orahovcu 14. jula 1995. ubili oko 1.000 zarobljenika.

Suđenje Mladiću – koji je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce – biće nastavljeno u petak, 7. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English