Članak

Ozljeđivanje iz vatrenog oružja

4. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin u Bratuncu, vještak sudske medicine je kazao kako je ozljeđivanje iz vatrenog oružja uzrok smrti većine osoba pronađenih u tri grobnice na ovom lokalitetu.

This post is also available in: English

Vedo Tuco, vještak sudske medicine, rekao je sudu kako je radio tri ekshumacije na području Bratunca, i to u grobnicama Bljećevo, Glogova i Kazan-bašča.

“Većina osoba pronađenih u ovim grobnicama zadobila je strijelne ozljede, dok kod nekoliko posmrtnih ostataka nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti”, kazao je Tuco.

Za 33 osobe za koje je utvrđen uzrok smrti, Tuco je rekao da se radi o ubijenim i nestalim iz sela Hranča, te o onima koji su 9. maja 1992. godine ubijeni u Glogovoj i Hranči.

Mlađenović i Živković su optuženi da su 3. i 9. maja 1992. sudjelovali u napadu na bratunačka sela Hranča i Glogova u okviru kojeg su bošnjački civili ubijani i protjerivani. 

Prema optužnici, Mlađenović je u to vrijeme bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, a Živković pripadnik te jedinice.

Odbrana optuženih je uložila prigovor na relevantnost dokaza koji se odnose na ekshumacije osoba ubijenih prije i nakon 9. maja 1992. godine, pojasnivši da se ne odnose na optužnicu.

Suđenje se nastavlja 11. juna.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English