Članak

Mladić zahvalio Tribunalu što mu je spasio život

4. Juna 2013.00:00
Ratko Mladic, who is on trial before the Hague Tribunal for genocide and other crimes in Bosnia and Herzegovina, thanks the Tribunal and medical staff of the Detention Unit for “saving his life” and “pulling him out of a grave”.

This post is also available in: English

Ratko Mladić, kojem se pred Haškim tribunalom sudi za genocid i druge zločine počinjene u BiH, zahvalio je Sudu i medicinskom osoblju u pritvoru što su mu “spasili život” i “izvukli ga iz groba”.

O zdravstvenom stanju optuženog svjedočio je ljekar iz pritvora Paulus Falke, kome se Mladić posebno zahvalio.

“Gospodine doktore Falke, vama, vašem timu, svom osoblju u pritvoru koje me prati, obezbjeđuje, posmatra, pregleda, razgleda, danju i noću, svom medicinskom osoblju u pritvorskoj jedinici koje me je liječilo i u bolnici Bronovo, duboko se klanjam i sve pozdravljam kao ljude koji ste me izvukli sa obje noge iz groba. Da nije bilo vaše pažnje, lijekova i Božje volje, odavno bih ja bio kod Svetog Petra”, kazao je Mladić.

Mladić je rekao da mora da pohvali i Tribunal, iako je o njemu ružno govorio.

“Da nisam ovdje došao, davno bih bio u vječnim lovištima. Duboko se svima zahvaljujem – od čistačice do vlasnika, do Bronova – spasili ste mi život, hvala vam”, kazao je Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS).

Doktor Falke je, podržavajući zahtjev Odbrane da se radna sedmica smanji sa pet na četiri radna dana, izložio podrobnu sliku Mladićevog zdravstvenog stanja.

Precizirao je da je stanje optuženog – koji je preživio tri moždana udara – stabilno i da nema promjena nagore. Za razliku od medicinskih eksperata Odbrane, Falke je izjavio da nema povećanog rizika da bi Mladić mogao doživjeti još jedan moždani udar.

“Medicinsko osoblje u pritvoru primijetilo je da se Mladić izuzetno umara na suđenju. Kada dođe sa suđenja, nema snage ni da se svuče, te samo leži u krevetu i ignoriše večeru”, izjavio je ljekar.

Po nalazu psihijatara, optuženi svjedočenja prihvata “veoma bolno i uznemirujuće”, što možda utiče na njegov apetit, prenio je Falke.

“Mene, doktore, kao čovjeka ne iznenađuje ni najgnusnija istina i činjenica, ali najmanja laž, da je od bilo koga napisana, podmetnuta i rečena, to me izbacuje iz takta”, rekao je Mladić komentarišući Falkeove navode.

Raspravno vijeće će naknadno donijeti odluku o tome da li će skratiti radnu sedmicu na suđenju Mladiću.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English