Članak

Očeva glava u cekeru

27. Maja 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, prvi svjedok Optužbe je ispričao kako mu je otac ubijen, te kako je kasnije shvatio da je očevu odsječenu glavu u cekeru nosio Drago Ćaćić.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, Meho Dženanović je ispričao kako je početkom augusta 1992. krenuo s ocem da bere povrće. Svjedok – koji je tada imao 13 godina – rekao je da je u jednom trenutku čuo pucanj i vidio oca na zemlji.

“Vidio sam da otac krvari. Krenuo sam prema njemu kada sam čuo kratki rafal i shvatio da sam pogođen. Pritrčao mi je Drago Ćaćić i udario me u leđa. Bio je tu i Vojo Motika, Milenko Ćaćić ‘Mićan’ i četvrti koga nisam znao”, rekao je svjedok.

Sa tog mjesta svjedoka su, kako je kazao, odveli Motika i Milenko Ćaćić, dok je Drago Ćaćić ostao.
 
Kasnije nam se pridružio Drago, nosio je ceker. Kada smo došli do mjesta gdje je bila vojska, Drago je pokazivao to što je bilo u cekeru”, rekao je Dženanović, koji je, kako je naveo, naredni dan došao kući.

Kod kuće je je saznao da je očevo tijelo pronađeno bez glave, te shvatio kako je glava bila u cekeru koji je vidio. Na pitanje Odbrane prvooptuženog da li je vidio ko je odsjekao glavu njegovog oca, svjedok je rekao da nije, ali da zna da je na mjestu sa kojeg je on odveden zadnji ostao Drago Ćaćić.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić i Vojo Motika su, kao bivši pripadnici Vojne pošte Rogatica, 8. augusta 1992. godine u blizini sela Starčići jednu osobu ubili, a dijete ranili.

Prije nego što je otišao kući, Dženanović je, kako je kazao, odveden u Rogaticu, gdje je prenoćio. Na mjestu sa kojeg je krenuo kući, kako je rekao, vidio je Motiku.

Odgovarajući na pitanja Odbrana zašto je u jednoj izjavi naveo da se ovaj događaj desio 15. augusta 1992., svjedok je ustvrdio da se zbunio, te da je datum saznao od članova porodice.

Drugi svjedok, Muharem Dženanović, rekao je da je, dan nakon što su njegov brat i otac otišli da beru povrće, krenuo da ih traži, te da je, kada je došao do njive gdje su bili dan ranije, vidio tijelo oca.

“Vidio sam oca bez glave. To je stravičan prizor, obezglavljeno tijelo”, kazao je on, dodavši da mu je brat Meho, koji se vratio predvečer, ispričao šta se desilo.

Suđenje se nastavlja 3. juna.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English