Članak

Suočenje svjedoka

23. Maja 2013.00:00
U nastavku suđenja Miroslavu Pijunoviću zvanom Piko za zločin počinjen protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, na zahtjev Tužilaštva izvršeno je suočavanje svjedoka Optužbe i Odbrane – Joze Martinovića i Tome M

This post is also available in: English

ihajlovića.

Do suočavanja je došlo jer je Mihajlović, svjedok Odbrane i bivši rezervni policajac iz Teslića koji je bio pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog zlostavljanja civila u tom gradu, na prethodnom ročištu rekao da je od Joze Martinovića tražio da na njegovom suđenju svjedoči u njegovu korist, a da je Martinović zauzvrat tražio da Mihajlović ispriča da mu je Pijunović slomio ruku.

“Jozo, sjećaš li se kad smo sjedili u kafani, kad se protiv mene vodio proces u Zenici, da ste rekli da, ako bi došlo do suđenja Pijunoviću, da kažem da vam je on slomio ruku. Ja sam odgovorio da ne mogu jer nisam bio tu”, kazao je Mihajlović pred Okružnim sudom u Doboju.

Martinović je naveo da nije ni rekao da mu je Pijunović slomio ruku. 

“S tobom nisam pričao ništa oko toga. Jesmo kratko sjedili u kafani, ali se ne mogu sjetiti da sam te to pitao, jer uopšte o tome nismo razgovarali. Ne sjećam se o čemu smo razgovarali”, odgovorio je Martinović.

Okružno tužilaštvo Doboj tereti Pijunovića da je od maja do jula 1992. godine učestvovao u mučenju, odvođenju, silovanju i protivpravnom zatvaranju civila. 

Prema navodima optužnice, Pijunović je nekadašnji pripadnik policijske formacije “Miće” – “Crvene beretke”, koja je bila u sastavu oružanih snaga Republike Srpske (RS).

Svjedok Odbrane Janko Tomc kazao je da optuženog nije poznavao tokom rata. Ispričao je da je u avgustu 1995. godine pretučen u stanu koji je tada koristio.

“U stan su 8. avgusta 1995. godine došla četvorica ljudi. Jedan se predstavio da je Zdravko Vuković iz Državne bezbjednosti. Kasnije sam saznao da je među njima bio Piko”, rekao je Tomc, koji je dodao i da ga je ta osoba tukla drškom manje sjekire.

Tomc je kazao da je ovaj događaj prijavio policiji u maju 1998. godine. 

“Na saslušanju sam rekao da se taj Piko preziva Savić, ali to nije ušlo u zapisnik, nego samo nadimak Piko. Taj Savić je živ. Vidio sam ga u kafani Ilije Filipovića. Pružio je ruku da se upoznamo. Ja sam mu rekao da ga odlično poznajem jer me pretukao”, ispričao je Tomc. 

Svjedok je naveo i da su tokom rata u Tesliću “bile ‘Crvene beretke’ zvane ‘Miće’”.

“To su bili opasni momci koji su činili svašta po Tesliću. Među njima nije bio nijedan Teslićanin”, kazao je Tomc.

Suđenje se nastavlja 11. septembra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English