Članak

Presuda Mladenu Markoviću 27. maja

21. Maja 2013.00:00
Nakon što su iznesene završne riječi Optužbe i Odbrane na suđenju za zločine u Višegradu, Okružni sud u Istočnom Sarajevu je izricanje presude Mladenu Markoviću zakazao za 27. maj.

This post is also available in: English

Tužitelj Mirza Hukeljić je u završnoj riječi naveo da je Optužba dokazala krivicu Mladena Markovića za zločin počinjen u junu 1992. godine u selu Babin Potok, u blizini Višegrada, zatraživši da se optuženi kazni “u skladu sa zakonom”.

“Svjedokinje S-1 i S-2 su pred sudom kazale da ih je optuženi Marković upotrebom sile i prijetnji silovao. Prema S-1, koja je u kući bila sa šestogodišnjim sinom, postupao je naročito okrutno, i ona je jasno ispričala pojedinosti, te na koji način je taj događaj na njoj ostavio traga”, kazao je Hukeljić.

Tužitelj je rekao da je optuženi došao iza kuće oštećene S-2, gdje ju je uz upotrebu noža ugurao u kuću, rekavši joj da se skine, te ju je silovao.

“Svjedokinja S-2 je prepoznala Mladena Markovića kao osobu koja ju je silovala, a iskaz S-4 je potvrdio njeno svjedočenje na način da je ova osoba vidjela kako je optuženi svjedokinju S-2 ugurao u kuću”, kazao je tužitelj.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Markovića da je u junu 1992. godine silovao dvije žene u selu Babin Potok (općina Višegrad).

Braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević u završnoj riječi je rekla da krivica Markovića nije dokazana, te da optužnica nije precizno definisala slijed radnji, zbog čega optuženi treba biti oslobođen krivice.

“U iskazu svjedokinje S-1 koji je dala policiji u Goraždu 1994. godine stoji da ju je silovala nepoznata osoba sa kojom je bio optuženi, koji je mimikom dao znak toj osobi da S-1 odvede u sobu. Tek tokom davanja iskaza Državnoj agenciji za istrage i zaštitu 2010. godine svjedokinja je rekla da ju je silovao Mladen Marković”, obrazložila je Tupajić-Škiljević.

Za svjedokinju S-2 braniteljica je rekla kako je “nelogično da je ona nakon 14 godina prijavila silovanje”.

“Nijedan vjerodostojan iskaz ne potkrepljuje iskaz svjedokinje S-2”, kazala je Tupajić-Škiljević.

Optuženi se obratio sudu rekavši da on nije kriv za djelo koje mu se stavlja na teret.

“Ja doživljavam poniženje i uporno ću tvrditi da nisam kriv, a vi radite svoj posao”, rekao je Marković.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English