Članak

Izvještaji UN-a kao dokazi

17. Maja 2013.00:00
Iznošenjem materijalnih dokaza Okružnog tužilaštva u Bijeljini nastavljeno je suđenje Dejanu Radojkoviću, optuženom za ratni zločin počinjen u Srebrenici.

This post is also available in: English

Okružno tužilaštvo u Bijeljini je kao dokaz uložilo zvanične prepiske policijskih organa Republike Srpske (RS) iz 1995. godine, direktive i naredbe Vojske Republike Srpske (VRS) iz tog perioda, te izvještaje i rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) koje se odnose na dešavanja prije, tokom i nakon izvršenja zločina u Srebrenici.

Odbrana optuženog je prigovorila zbog ulaganja šest nalaza i dva vještačenja predstavnika UN-a, navodeći da bi trebali biti pozvani u sudnicu da svjedoče, te da ih unakrsno ispitaju. Zbog toga Odbrana smatra da ovi izvještaji ne trebaju biti prihvaćeni kao dokazi.

Sudsko vijeće će do narednog suđenja donijeti odluku da li će i koje predložene spise prihvatiti kao dokazni materijal.

Radojković je optužen da je, kao komandant Trećeg voda Specijalne brigade policije RS-a, prilikom obezbjeđenja magistralnog puta Bratunac – Konjević Polje, tokom povlačenja bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice 1995. godine, zajedno sa pripadnicima ovog voda, otvorio rafalnu paljbu na šest do sedam bošnjačkih lica koja su imala namjeru da se predaju.

Tom prilikom, kako se navodi u optužnici, ranjeno je jedno lice koje je bez ukazane medicinske pomoći ostavljeno da leži u jarku pored puta. Radenković se, kako se navodi u optužnici, nakon nekoliko časova vratio na lice mjesta i pucnjem iz puške usmrtio ranjenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. juli.

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English