Članak

Presuda Moniki Karan-Ilić 17. maja

14. Maja 2013.00:00
Nakon što su iznesene završne riječi Optužbe i Odbrane, Osnovni sud Brčko Distrikta zakazao je izricanje presude Moniki Karan-Ilić za petak, 17. maj ove godine.

This post is also available in: English

Tužiteljica Amela Mustafić je u završnoj riječi navela da je Optužba dokazala krivicu Karan-Ilić za zločine počinjene u Brčkom 1992. godine i zatražila osuđujuću presudu, dok je Odbrana istakla da je optužnica temeljena “na novinskim člancima” te da optužena treba biti oslobođena.

“Više svjedoka je potvrdilo da su lično vidjeli da je, u vrijeme kada su se desili zločini, optužena boravila u logoru Luka u Brčkom zajedno sa Goranom Jelisićem te da je u više navrata vršila mučenja i fizička i psihička zlostavljanja svjedoka, kao i drugih zatvorenika”, kazala je tužiteljica.

Goran Jelisić je pred Haškim tribunalom 2001. priznao krivicu za zločine počinjene u Brčkom i osuđen je na 40 godina zatvora.

Mustafić je dodala da svjedoci Optužbe nisu imali razloga da lažu prilikom svjedočenja.

Iznoseći završnu riječ, branilac Dragan Oparnica je rekao da je Tužilaštvo Brčko Distrikta optužnicu protiv Karan-Ilić temeljilo na novinskim člancima i lošoj medijskoj slici koja je stvorena o optuženoj proteklih godina.

“Nesporno je da je optužena povremeno dolazila u logor Luka sa Goranom Jelisićem, ali nije dokazano da je činila bilo kakve radnje koje joj se navodima optužnice stavljaju na teret jer je i sama Monika bila žrtva u to vrijeme”, kazao je Oparnica.

On je dodao da je Optužba prešutjela da postoje ranije date izjave svjedoka koji ne terete Karan-Ilić, a koje su tek pred kraj suđenja dostavljene Odbrani.

Na kraju ročišta, Sudskom vijeću se obratila i optužena Karan-Ilić, koja je rekla da su izjave svjedoka Tužilaštva bile kontradiktorne te da je ona “bila žrtva samovolje Jelisića”.

“Ja sam Jelisićev ratni plijen, seksualni objekat poremećenog uma, žrtva, dijete majke hrvatske nacionalnosti, koja je bila prisiljena da dva ili tri puta zajedno s njim dođe u logor Luka”, kazala je Karan-Ilić.

Suđenje Karan-Ilić počelo je u junu prošle godine. Ona je optužena da je od početka maja do 10. jula 1992. godine u logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom mučila, nečovječno postupala, te psihički zlostavljala civilno stanovništvo.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English