Članak

Lažna obećanja u Potočarima

10. Maja 2013.00:00
Protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića pred Međunarodnim sudom u Haagu svjedočio je Mile Janjić i potvrdio da su, poslije pada Srebrenice 11. jula 1995. godine, srpske snage u Potočarima odvojile stotine muslimanskih muškarac

This post is also available in: English

a od njihovih porodica.

Bivši pripadnik Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a, Janjić je opisao i kako je 14. ili 15. jula 1995. ispred škole u selu Ročević kod Zvornika vidio grupu srpskih vojnika, koji su mu rekli da su u fiskulturnoj sali zatočeni Muslimani iz Srebrenice.

Optužnica tereti generala Mladića za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana koje je VRS prebacila iz Potočara, preko Bratunca, na više lokacija u okolini Zvornika i strijeljala. Iz škole u Ročeviću, po optužnici i ranjim presudama Haškog suda, oko 500 zarobljenika odvedeno je u okolinu Kozluka i ubijeno.

Janjić je posvjedočio da je, po naređenju oficira za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a pukovnika Radoslava Jankovića, 12. i 13. jula 1995. u Potočarima prebrojavao izbjeglice i vozila kojim su evakuisane.

Precizirao je da je 12. jula izbrojao “10-15 autobusa” sa otprilike 70 osoba u svakom. Taj broj je sutradan bio “dva-tri puta veći”.

Po opisu svjedoka, muslimanske muškarce u Potočarima su odvajali pripadnici specijalne policije Republike Srpske, usmjeravajući ih u obližnju “bijelu kuću”. Iz te kuće, autobusima i kamionima, zarobljeni su zatim odvođeni u Bratunac, a odatle, po optužnici, 14. jula na stratišta kod Zvornika.

U Potočarima je Janjić, dok je trajalo razdvajanje i odvođenje izbjeglica, vidio generala Mladića i komandanta Drinskog korpusa VRS-a Radislava Krstića. Krstić je osuđen u Haškom tribunalu na 35 godina zatvora.

Janjić je ispričao i da je tokom “vrlo kratkog” boravka u selu Ročević, 14. ili 15. jula, ispred lokalne osnovne škole vidio nekoliko kolega vojnih policajaca “s transporterom UNPROFOR-a”, kao i druge srpske vojnike.

Svjedok je kazao da ih je pitao “šta se dešava”. “Rekli su mi da su u školi Muslimani i da bi, po njihovom saznanju, trebalo da budu transportovani u Teočak.To je sve što sam saznao od kolega”, kazao je Janjić.

Na sugestiju Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, tokom unakrsnog ispitivanja, Janjić je posvjedočio da u Potočarima nije primijetio da su srpski vojnici zlostavljali srebreničke Muslimane. To je objasnio prisustvom generala Mladića, zbog kojeg je “disciplina bila na zavidnom nivou”.

Svjedok je kazao i da je čuo kako pukovnik Janković “uznemirene” muslimanske muškarce uvjerava da “nema potrebe za strahovanje, brigu i paniku”, jer će “stići autobusi” kojim će poći za svojim porodicama. “Djelovao mi je iskreno”, napomenuo je Janjić.

Upitan da li je tada znao da će muslimanske muškarce zateći drugačija sudbina od obećane razmjene, Janjić je odgovorio negativno.

“Sada vjerujem da je veliki broj ljudi stradao… što može vidjeti svako kad prođe kroz Potočare, a to nije trebalo da se dogodi. Nisam znao i nisam mogao ni pretpostaviti”, rekao je Janjić.

Mladić je optužen za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, kao i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje se nastavlja 14. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English