Članak

Dodatno vrijeme za medicinsku dokumentaciju

7. Maja 2013.00:00
Kantonalno tužilaštvo u Zenici nije prikupilo svu dodatnu medicinsku dokumentaciju od oštećene, pa je Sudsko vijeće nastavak suđenja Asimu Kadiću za ratni zločin odgodilo za 4. juni.

This post is also available in: English

U nastavku suđenja Asimu Kadiću, optuženom za ratni zločin počinjen u Visokom, trebalo je da bude iznesen nalaz i mišljenje vještakinje medicinske struke o zdravstvenoj sposobnosti oštećene koje je načinjeno na osnovu kompletne dokumentacije.

Na osnovu tog nalaza Sudsko vijeće će odlučiti da li svjedočenje oštećene u prisustvu optuženog može uticati na njeno zdravstveno stanje.  

Kadića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), optužnica tereti da je 27. juna 1992. žensku osobu srpske nacionalnosti više puta prisilio na seksualni odnos.

Vještakinja Emira Ejubović je kazala da ostaje pri ranijem nalazu i mišljenju, koje je iznijela na prošlom ročištu, istaknuvši da joj nije dostavljena dodatna dokumentacija.

Prema mišljenju vještakinje, saslušanje oštećene i bez prisustva optuženog je retraumatizacija s obzirom na njeno psihičko stanje.

Odbrana optuženog je prigovorila jer smatra da nije kompletirana dokumentacija na osnovu koje je vještakinja napravila nalaz i mišljenje.

Sudsko vijeće je naložilo Tužilaštvu da do 4. juna obavi saslušanje svjedoka i uvid u zdravstveni karton koji se nalazi u Zvorniku, gdje oštećena trenutno živi.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English